Coronavirus

impressie van het coronavirus

Kabinet verlengt coronasteun ondernemers tot en met maart 2022

Ondernemers, bedrijven en werkenden hebben in ieder geval tot 14 januari te maken met de aangescherpte coronamaatregelen. Die beperken de ruimte om te ondernemen. Om ondernemers in deze periode te helpen verlengt het kabinet het economisch steunpakket. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit.

Eén loket voor ondernemers in nood

Samen met de Haaksbergse Ondernemersvereniging (H.O.V.), de Industriële Kring Twente (IKT), Koninklijke Horeca Nederland (KHN)  en de gemeente is er één loket voor ondernemers in nood in het leven geroepen. Het loket is bedoelt voor ondernemers die gedurende de coronacrisis vastlopen in regelgeving en niet meer weten bij welke instanties ze nog terecht kunnen. ,,Met behulp van de expertise binnen de H.O.V., IKT, KHN en de gemeente moeten ondernemers snel de juiste instanties weten te bereiken voor hun specifieke probleem. Vanuit iedere organisatie is een contactpersoon aangesteld. We willen graag benadrukken dat alle verzoeken vertrouwelijk in behandeling worden genomen.

Contactpersonen en telefoonnummers

Gemeente : Dirk-Jan de Jager tel: 06 12 48 18 95
H.O.V. : Jan Paul Klein Poelhuis Tel: 06 31 95 28 69 / Chiel van der Scheer Tel: 06 40 74 64 79 
IKT: Robert Kraayvanger Tel: 06 11 32 07 30
KHN: Mirjam Boerrigter Tel: 06 12 24 85 91

Eenmalige bijdrage controle coronatoegangsbewijzen

Het Rijk heeft aan gemeenten een eenmalige bijdrage ter beschikking gesteld voor de ondersteuning van de naleving van de controle op corona-toegangsbewijzen. Voor Haaksbergen gaat het om een bedrag van € 62.000. Het college van B&W heeft besloten om het beschikbare budget te verdelen onder bedrijven, verenigingen en organisaties die corona-toegangsbewijzen moeten controleren.

Klik hier voor meer informatie en het aanvraagformulier

Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers.

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf.

Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Handreiking Retailsector

Het wordt weer drukker in winkelstraten en winkelgebieden. Om het bezoek aan een winkelgebied veilig te laten verlopen, heeft de Retailagenda in samenwerking met haar partners de Handreiking 'Verantwoord bezoek winkelgebieden' opgesteld:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Wordt u als zzp’er of zelfstandig ondernemer met personeel getroffen door de coronacrisis? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de nieuwe maatregel ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’. Deze regeling biedt tijdelijke inkomensondersteuning en/of mogelijkheid tot bedrijfskapitaal. Alle relevante informatie hierover en of u in aanmerking komt, vindt u via de site van ROZ.

ROZ voert deze regeling uit voor de meeste gemeenten in Twente en de Achterhoek, zo ook voor Haaksbergen. U kunt een aanvraag doen via het online formulier. 

Horeca

Horecaondernemers kunnen informatie vinden over de besluiten van het kabinet en steunmaatregelen op https://www.khn.nl/corona.

Werkplein Twente

Het Werkplein Twente kan u helpen met het beantwoorden van vragen of doorverwijzen naar de juiste organisatie bij vragen over de gevolgen van het Coronavirus voor uw organisatie. Ga naar Werkpleintwente.nl

KVK Coronaloket

Het coronavirus raakt alle sectoren. Het KVK Adviesteam staat voor u klaar. Bij het Coronaloket kunt u terecht met al uw vragen over de impact van het coronavirus op uw bedrijf. Bijvoorbeeld over financiering, personeel of regelingen. Het loket is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur via 0800 - 2117.

Novel-T

Voor ondernemers in Twente biedt ook Novel-T haar diensten aan om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Op de website van Novel-T (https://novelt.com/nl/covid19) vindt u de laatste updates en belangrijke informatie. Daarnaast is het de plek waar u via de chat of per mail (support@novelt.com) uw vragen kunnen stellen.

Toeristisch-recreatieve sector

Marketing Oost biedt Overijsselse ondernemers met vragen informatie over onder meer overheidsregelingen en coronaloketten voor ondernemers.

Twente Board

Twente Board wil ook in deze crisis het bedrijfsleven van Twente ondersteunen. Daarom is een informatiepagina ingericht, met daarop de belangrijkste initiatieven van de Rijksoverheid, de Twentse gemeenten en andere initiatieven in Twente. Aangevuld met informatie over de verschillende pakketten aan noodmaatregelen die het kabinet medio vorige week getroffen heeft voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers. Zie hiervoor: https://www.twente.com/twente-board/over-twente-board

Veelgestelde vragen

Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het Coronavirus voor werkgevers en ondernemers vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl