Diamanten bruidspaar

Gepubliceerd: 17-3-2017

Afgelopen woensdag 15 maart, toevallig op hun beider verjaardag, zette burgemeester Gerrit Jan Kok Larbi en Rabha Mouzlaf-El Youssi Jiber in de bloemetjes. De reden: zaterdag 18 maart is het uit Marokko afkomstige echtpaar zestig jaar getrouwd. Het vieren van de trouwdag is in hun geboorteland niet gebruikelijk. Hun kinderen en kleinkinderen vonden het echter een feestje waard.

Koffie met vlaai komt op tafel. Larbi (74) en Rabha Mouzlaf (77) vinden het een eer om de burgemeester als gast te verwelkomen. “We zijn jong getrouwd”, erkent de bruidegom. “Maar zo ging dat nou eenmaal in Marokko.” Het gezin Mouzlaf woonde in Fez waar Larbi de kost verdiende als wever. Hij wil naar Nederland, waar hij voor zichzelf en zijn gezin een betere toekomst ziet. “Mijn vader hoopte enorm dat hij zou worden ingeloot. Aan de andere kant vond hij het lastig om zijn land helemaal alleen, zonder zijn familie, te verlaten”, vertelt hun jongste dochter Najia Khiraoui. In 1971 vertrok Larbi Mouzlaf naar ons land, waar hij in Enschede als wever aan de slag ging bij het toenmalige Schuttersveld.

Heimwee

“Hij had erge heimwee. Daarom zijn mijn moeder en ik hem in 1973 achterna gegaan. Later kwamen ook mijn broer en twee zussen over.” In 1977 verhuisde het gezin naar Haaksbergen. Het diamanten paar is trots dat hun zoon en dochters het goed hebben gedaan. Allemaal een opleiding gevolgd, allemaal een baan. Hun wens om hun kroost een betere toekomst te geven is in vervulling gegaan. Ze genieten ervan om de kinderen, de 13 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen om zich heen te hebben. Kleindochter Houda verklapt dat haar opa de grapjas van de familie is. “Hij mist alleen nog een clownsneus…”

Foto’s

Al vroeg schafte Larbi Mouzlaf een eenvoudige fotocamera aan. “Ik heb heel veel foto’s gemaakt”, zegt hij. “Al vanaf mijn jeugd toen ik met de scouts de bergen introk.” Het resultaat zit in tien fotoboeken. Om een indruk te geven van hun leven worden de belangrijkste kiekjes gedeeld met Gerrit Jan Kok. Zo heeft Mouzlaf zijn prachtige jonge vrouw Rabha vereeuwigd. “Toen waren we jong. Nu gaat het steeds een beetje minder goed. Toch maken mijn vrouw en ik elke avond een ommetje van een paar kilometer, hier in de buurt”, zegt hij. “En ik wandel elke ochtend een stukje. Alleen, want dan ligt hij nog in bed”, vult zij lachend aan.

Van couscous tot stamppot

Volgens haar familie zet de bruid de heerlijkste Marokkaanse gerechten op tafel. Maar ook voor nasi of een Hollandse pot draait ze haar hand niet om. “Stamppot boerenkool, lekker!”, beaamt haar echtgenoot. Larbi Mouzlaf onthult dat zijn vrouw en hij af en toe kibbelen met elkaar. “Dan ga ik even nadenken. Als het mijn schuld is, dan koop ik een klein cadeautje voor haar. En zeg ‘sorry’.”


Foto: Betty Morsinkhof

Burgemeester Gerrit Jan Kok en het bruidspaar Larbi en Rabha Mouzlaf-El Youssi Jiber

Meer nieuws

 • Managers gezocht

  2-11-2017

  Video: Haaksbergen maakt zich op voor de toekomst en zoekt drie managers...

 • Lintje

  17-11-2017

  Koninklijke onderscheiding Bennie Goselink voor 47 jaar vrijwilligerswerk...

 • Nationaal Schoolontbijt

  15-11-2017

  Leerlingen van de Honeschschool ontbijten samen met de burgemeester...

Nieuws overzicht