Afval scheiden

Gepubliceerd: 31-1-2019

In heel Nederland werken gemeenten aan het terugbrengen van de hoeveelheid restafval. Landelijk is afgesproken dat in 2020 de hoeveelheid restafval per inwoner nog maar 100 kilo mag zijn en zelfs nog maar 50 kilo in 2030. Dat kan onder meer worden bereikt door afval beter te scheiden. Een tussenevaluatie laat zien dat Haaksbergen op de goede weg is, maar ook dat er nog wel wat extra’s moet gebeuren.

Door afval beter te scheiden kunnen materialen juist weer als grondstof worden gebruikt in plaats van verbrand te worden. Om de afvalscheiding in Haaksbergen te verbeteren is al een aantal maatregelen genomen. Vanaf 2018 wordt het restafval nog maar eens per vier weken opgehaald en hebben inwoners de beschikking over een aparte PMD-container. Die maatregelen hebben er al toe geleid dat de hoeveelheid fijn restafval is gedaald van 216 kilo naar 139 kilo per inwoner.

Wethouder Arja ten Thije gaat over het afvalbeleid in Haaksbergen. Ze ziet dat Haaksbergen op de goede weg is. “We doen het inderdaad al heel goed”, stelt Ten Thije. “Maar het moet nog beter. Met wat we al gedaan hebben krijgen we de hoeveelheid restafval waarschijnlijk niet voldoende naar beneden. Kortom, dan halen we die 100 kilo in 2020 niet. Laat staan de 50 kilo in 2030. Dat is een flinke uitdaging. Daarom gaan we de komende maanden samen met de gemeenteraad kijken naar mogelijke oplossingen voor die uitdaging.”

Afval

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht