Busvervoer

Gepubliceerd: 8-11-2018

De komst van de nieuwe N18 heeft gevolgen voor de busverbindingen naar en vanuit Haaksbergen. De provincie Gelderland wil logischerwijs profiteren van het snelle busvervoer via de nieuwe weg, maar Haaksbergen dreigde daarvan het kind van de rekening te worden. De provincie besloot namelijk enkele buslijnen waarbij Haaksbergen wordt aangedaan op te heffen. Maar na een uitvoerige lobby is er nu dan toch een goede compensatie.

Dagelijks pendelen er zo’n 450 reizigers tussen Eibergen en Enschede met het openbaar vervoer. Die reizigers krijgen vanaf medio december te maken met de nieuwe dienstregeling 2019. Busvervoer gaat dan via de nieuwe N18. De provincie Gelderland heeft ervoor gekozen om twee buslijnen (73 en 74 tussen Twente en de Achterhoek via Haaksbergen) te laten vervallen. De gemeente had daarover geen zeggenschap. Wat de gemeente - onder aanvoering van de vorige en huidige wethouder - wél heeft kunnen doen is samen met de provincie Overijssel en vervoersmaatschappij Keolis pleiten voor goede alternatieven. Daar is naar geluisterd.

Het best mogelijke

Voor mensen die in de avonduren of in het weekend naar of vanuit Haaksbergen reizen verandert er niets. Voor reizigers die overdag door de week reizen verandert er alleen iets als ze van (of via) Haaksbergen verder gaan dan Eibergen. Ze moeten dan in Eibergen overstappen. Inwoners van Eibergen kunnen nog altijd rechtstreeks naar Haaksbergen. Andersom geldt hetzelfde. Wethouder Verkeer, Jan-Herman Scholten, is tevreden met de uiteindelijke dienstregeling. “Ik begrijp heel goed dat de provincie Gelderland een zo snel mogelijke verbinding wil tussen de Achterhoek en Twente en dat daarvoor de N18 wordt gebruikt. Maar Haaksbergen mag daarvan natuurlijk niet de dupe worden. Ik denk dat we er nu het best mogelijke uitgehaald hebben. Haaksbergen blijft goed bereikbaar via het openbaar vervoer.”


De nieuwe dienstregeling

De bestaande buslijn (nummer 53) tussen Hengelo en Haaksbergen gaat straks door naar Eibergen en vice versa. De bus tussen Borculo, Haaksbergen en Enschede (lijn 62) gaat frequenter rijden. En de busverbinding tussen Doetinchem en Enschede behoudt in de avonduren en weekenden het busstation van Haaksbergen als eindpunt. Op doordeweekse dagen (overdag) en op zaterdag (overdag en ’s avonds) rijdt de bus door naar Enschede. Deze lijn heet straks 474. De vervoersmaatschappij treedt binnenkort naar buiten over de totale nieuwe dienstregeling.

Bus

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht