Drie wereldkampioenen

Gepubliceerd: 31-1-2019

Nog nooit eerder vertoond: liefst drie leden van vogelvereniging Intropika, waaronder dorpsgenoot Albert Wevers sleepten goud in de wacht tijdens de COM Mondial 2019, de belangrijkste vogelshow ter wereld. Een ongekend succes voor de kwekers én voor Intropika. En dus feliciteerde wethouder Jan-Herman Scholten hen namens de gemeente met een fleurig boeket. “Echt een bijzondere prestatie die de aandacht verdient!”

Louis Roerink uit Oldenzaal en de in Eibergen woonachtige Bennie Lubbers werden wereldkampioen met respectievelijk een mozaïekkanarie en een wilde Europese kanarie. Ook de ceresamadine (een soort vink) van Haaksbergenaar Albert Wevers werd uitgeroepen tot ’s werelds mooiste in haar soort. De keurmeester kende 92 van de 100 punten toe aan de pop uit 2018. Voor deze bijzondere gelegenheid stond haar kooitje in de woonkamer. Compleet met gouden medaille, rode kampioensrozet en oorkonde.

Kroon

Sinds begin jaren zeventig kweekt Albert Wevers (72) ceresamadines, een prachtvink die van oorsprong uit Australië komt. “In die tijd heb ik al eens zilver gewonnen en in de jaren tachtig één keer brons. En dan nu goud. De kroon op mijn werk? Nee, op mijn hobby!” Jan-Herman Scholten luisterde aandachtig toen hij tekst en uitleg kreeg over de wereldshow in de Zwolse IJsselhallen, waar 24.000 vogels bijeen zaten, ingezonden door ruim 2000 kwekers uit 22 landen. Wevers vertelde hem over Intropika, de Haaksbergse vogelvereniging waarvan hij al bijna 20 jaar voorzitter is. Uiteraard nam de wethouder een kijkje in het verwarmde verblijf waar de tropische vogels overwinteren. “Het liefst zie ik de vogels buiten in de volière vliegen. Daar kan ik enorm van genieten”, aldus Albert Wevers. “Het kweken van vogels is een vak apart”, concludeerde Scholten met een glimlach.


Foto: Betty Morsinkhof

Vogel

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht