Fietsen

Gepubliceerd: 18-1-2019

Sinds dit voorjaar kent het Haaksbergse busstation een nieuwe fietsenstalling. Deze nieuwe stalling, met twee lagen, betekende een verdubbeling van de stallingscapaciteit. De verwachting was dat hiermee het ongewenst plaatsen van fietsen buiten de stalling grotendeels tot het verleden zou behoren. Toch blijkt in de praktijk dat dit nog tegenvalt.

Ze vallen meteen op als je van het busstation naar de fietsenstalling loopt. Tientallen fietsen, die pontificaal midden op de stoep staan geparkeerd. De fietsenstalling ernaast biedt voldoende ruimte voor het meervoud van de verkeerd geparkeerde rijwielen. Toch staan ze er. “Het probleem is dat mensen het kennelijk te veel moeite vinden om hun fiets in de stalling te zetten”, vertelt woordvoerder Arjen Maat van de gemeente. “Als je haast hebt, dan zit je er niet altijd op te wachten om ook nog je fiets netjes te parkeren.”

Eerder van huis

Toch is dat wat veel omwonenden, passanten en vooral rolstoelgebruikers ontzettend irritant vinden. Want die op de stoep geparkeerde fietsen staan vaak lelijk in de weg. “Die fietsen horen daar niet, die horen in de stalling”, klinkt het resoluut uit de mond van Maat. “We snappen best dat het even tijd kost om je fiets te parkeren, maar anderen hebben daar echt last van. Het ziet er rommelig uit en wandelaars en rolstoelgebruikers kunnen er zo niet langs. Dat kan best anders. Eerder van huis gaan zorgt dat je tijd hebt om je fiets te stallen.”

Bekeuring

Toezichthouders van de gemeente hebben de afgelopen tijd fietsers rond het busstation gewezen op de fietsenstalling. “We hopen dat iedereen voortaan netjes zijn fiets in de stalling zet. Het is écht een heel kleine moeite”, aldus Maat. “Onze toezichthouders gaan er strenger op toezien en bekeuringen uitschrijven als dat nodig is. Omdat een fiets geen kenteken heeft, halen we de fietsen weg. Overtreders kunnen hun rijwiel dan ophalen bij Twente Milieu, waar ze tegen betaling van de bekeuring weer opgehaald kunnen worden.  Maar we zien liever dat de stalling gebruikt wordt waarvoor die is bedoeld.”


Fietsen op de stoep

Een andere ergernis rond fietsers bij het busstation is het feit dat veel fietsers op het trottoir rijden. Dat is ook niet toegestaan. Logisch ook wel, want op de stoep horen wandelaars en geen fietsen of bromfietsen. Ook op dat punt gaan de toezichthouders de komende tijd strenger controleren. De bekeuring voor fietsen bedraagt 35 en voor bromfietsen 65 euro. In beide gevallen komen daar nog 9 euro administratiekosten bij.

Fietsenstalling

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht