Fraude met ID-kaarten

Gepubliceerd: 9-5-2018

Bij sommige evenementen moet je minimaal achttien zijn, in élk geval als je alcohol wilt drinken. Sommige jongeren proberen met een vals pasje binnen te komen of met een pasje van een ouder iemand alcohol te krijgen. Burgemeester Kok is er duidelijk over en vindt dat fraude met identiteitskaarten absoluut niet door de beugel kan.

Burgemeester Kok begrijpt dat jongeren graag naar een leuk feestje willen. “Maar er gelden nu eenmaal regels en die gelden voor iedereen”, stelt Kok. “Je mag niet op andermans pasje naar binnen proberen te komen, je mag onder de achttien jaar geen alcohol drinken en je mag óók geen 18+-bandje kopen als je minderjarig bent. Organisatoren van evenementen en de gemeente hebben de handen ineengeslagen om dit aan te pakken.”

Versnipperd

Frauderen met identiteitsbewijzen is strafbaar. Als je wordt betrapt met een pasje dat niet van jou is of met een vals pasje, dan wordt het pasje ingenomen. Burgemeester Kok legt uit wat er dan gebeurt. “Die passen worden ingeleverd bij de gemeente en daar versnipperd. De gemeente moet in zo’n geval het pasje vernietigen. Dat is misschien niet leuk, maar dat vinden wij van identiteitsfraude ook niet. Door met een pasje te frauderen riskeer je bovendien een flinke geldboete of zelfs een gevangenisstraf.”

Blazen aan de poort

Organisatoren zijn er zelf verantwoordelijk voor dat minderjarigen geen alcohol drinken op hun evenement. “Ze mogen niet eens naar binnen als ze hebben ingedronken”, merkt Kok op. “Daarom stellen we als gemeente, bij wijze van pilot, alcoholtesters ter beschikking aan organisatoren om minderjarigen aan de poort te laten blazen. Blaas je dan als minderjarige een verhoogd alcoholpercentage? Dan mag je dus niet naar binnen. Zo simpel is het.”

Controle door beveiligers

Sommige minderjarigen kopen voor aanvang van het evenement een toegangsbewijs dat bedoeld is voor meerderjarigen en hopen op deze manier binnen te komen. “Beveiligers controleren hierop bij de ingang. Als zij constateren dat iemand tóch minderjarig is, dan wordt het bandje vervangen voor een minderjarigenpasje. Dan mag je als minderjarige alsnog het evenemententerrein op, behalve dus als je alcohol gedronken hebt”, besluit Kok.

Hand met ID-kaart erin voor het gemeentehuis van Haaksbergen

Meer nieuws

 • Asbestsanering

  17-10-2018

  Project Bodem Asbest Sanering (BAS) officieel van start gegaan....

 • Marktplan

  17-10-2018

  Voorlopig geen invulling van ‘gat in de markt’ in Haaksbergen....

 • Afrit naar N18

  17-10-2018

  Aanleg gecombineerde afrit Enschede-West én N18 Haaksbergen....

Nieuws overzicht