Kerstlicht oorlogsgraven

Gepubliceerd: 27-12-2018

Op kerstavond werd de oude begraafplaats aan de Enschedesestraat in Haaksbergen weer even een oord van licht. Op de graven van in de oorlog omgekomen Engelse en Canadese vliegeniers en op de graven van verzetsstrijders en andere oorlogsslachtoffers, werden door een klein lokaal comité brandende kaarsen geplaatst. De initiatiefnemers wilden met dit gebaar aansluiten bij de plechtigheid die al sinds 1991 plaatsvindt op de Canadese Begraafplaats in Holten. Ook daar plaatst men op kerstavond brandende kaarsen op de graven.

Het van oorsprong Finse gebruik om op deze wijze overleden geliefden te herdenken, is op de Canadese Begraafplaats Holten een jaarlijkse traditie geworden. En sinds een paar jaar verspreidt deze traditie zich over het hele land.

Op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Enschedesestraat in Haaksbergen liggen 15 Engelse en 4 Canadese vliegeniers en 1 Welsh Guard begraven, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen; in Nederlandse aarde, maar op grondgebied van de Common Wealth (Gemenebest.) Vandaar het groene bordje 'Common Wealth War Graves' voor de ingang van de begraafplaats. De graven vallen onder het beheer van de Oorlogsgraven Stichting. Het groen wordt onderhouden door de gemeente Haaksbergen. Elk graf wordt daarnaast geadopteerd door een school uit Haaksbergen.


kerstlicht voor grafsteen


Bij deze graven vond op kerstavond een kleine plechtigheid plaats. Na het aansteken van de kaarsen werd het ‘Pledge of Remembrance’ voorgelezen. Bij ieder graf werd vooraf een kruisje met een remembrance poppy (herdenkingsklaproos) geplaatst. Dit symbool wordt in de Angelsaksische wereld gebruikt als een eerbewijs aan gevallenen.

Daarnaast zijn er nog 11 oorlogsgraven die onder de bescherming van de Oorlogsgravenstichting vallen. Dit zijn graven van een verzetsstrijder, twee gedeporteerden en de slachtoffers van de Meistaking 1943. Van de laatste groep liggen 3 slachtoffers op de parochiebegraafplaats in de Veldmaat begraven. Ook hier werden kerstavond kaarsen gebrand. De gemeente Haaksbergen telt in totaal 115 oorlogsslachtoffers, waarvan de helft de dood vond als gevolg van het door de geallieerden bij vergissing uitgevoerde bombardement op 24 maart 1945. Op de naastgelegen parochiebegraafplaats bevindt zich het centrale graf voor deze bombardementslachtoffers, waar eveneens kaarsen werden geplaatst.


Foto's: Henk Krooshof

Oorlogsgraven

Meer nieuws

 • Verkiezingen

  11-3-2019

  Op woensdag 20 maart verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen....

 • Woningen Maalderij

  20-3-2019

  Eerste nieuwe woningen van het bouwproject De Maalderij klaar....

 • NL Doet

  20-3-2019

  Wethouders Koopman en Scholten aan de slag tijdens NL Doet....

Nieuws overzicht