Lintje

Gepubliceerd: 30-4-2015

Met uiteenlopende smoezen was het viertal afgelopen vrijdag naar het gemeentehuis gelokt. Dat ze daar een lintje zouden krijgen, daarvan hadden ze geen idee. Betsy Simmelink en Hennie Slotman werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau,Ton Verheijen en Ab Schreurs werden geridderd. Dik verdiend vanwege hun tomeloze vrijwillige inzet voor de samenleving. Een raadzaal vol familieleden, vrienden en bekenden keek toe hoe burgemeester Hans Gerritsen hen de Koninklijke versierselen opspeldde.

Ab Schreurs

In de veronderstelling dat een goede vriend van hem een lintje zou krijgen, verscheen Ab Schreurs (72) in zijn beste pak in de raadzaal. Dat hij zelf het middelpunt bleek te zijn van alle eerbetoon verraste hem compleet. Het hart van de Haaksbergenaar ligt bij de wandelsport. Op allerlei manieren stak hij de handen uit de mouwen in zowel de plaatselijke, regionale en landelijke wandelwereld. Zijn kennis en kunde op het gebied van financiële administratie zette hij in bij wandelclub DIO, maar ook voor de Stichting DE 4DAAGSE Nijmegen. Ruim tien jaar was Ab Schreurs de financiële man in het bestuur van het internationale wandelevent. Zo leverde hij een belangrijke bijdrage aan een stabiele en financieel gezonde organisatie. Negenenveertig edities van Nijmegen liep de Haaksbergenaar uit. Na een herseninfarct ruim een jaar geleden was het gouden vierdaagsekruisje helaas niet voor hem weggelegd. Vrijdag kreeg Schreurs een zeer verdiend Koninklijk lintje. “U heeft zich bij al uw werkzaamheden onderscheiden door zorgvuldigheid, representatief optreden en sociale vaardigheden”, sprak Hans Gerritsen. “Het is deze combinatie van eigenschappen die u in de vele contacten maakten tot een visitekaartje voor de wandelsport in Nederland.”

Betsy Simmelink

Nog zo’n vrijwilliger die uitblinkt door grote inzet voor de medemens. Het ‘werkterrein’ van Betsy Simmelink (80) ligt vooral in de zorg, de kerk en als voorlees- en knutseloma bij de basisschool en kinderopvang. Haar loopbaan begon in 1968 met het organiseren van gezellige bijeenkomsten voor senioren in de Richtershof. De Haaksbergse was al mantelzorger voordat dit woord was uitgevonden. Haar ouders, schoonvader, broer en echtgenoot konden altijd rekenen op haar zorg en toewijding. Ze is nog steeds actief als vrijwilliger in Het Wiedenbroek, waar ze onder meer samen met anderen de bewoners helpt met rolstoeldansen. En ze kookt met een groep jongvolwassenen die een beperking hebben. Ook binnen het Saalmerink is de Haaksbergse geen onbekende verschijning. Ze sloot zich aan bij het bestuur van de stichting Vrienden van het Saalmerink en ondersteunt bij allerlei activiteiten. Als kerkenraadlid van de Protestante Bond Eibergen nam ze het initiatief voor het organiseren van de zogeheten Hagenpreek op Hemelvaartsdag. “Te mooi voor woorden wat me hier overkomt. Dat zoveel mensen waarderen wat ik doe, terwijl ik het zelf heel gewoon vind. En blij ben dat ik het mág doen”, reageerde de Haaksbergse. “Ik ben een gelukkig mensenkind!”

Ton Verheijen

Hoe kon het ook anders: op een paar nieuwe zelfgemaakte klompen kwam Ton Verheijen (66) de raadzaal binnen. “Dat moest ik van mijn vrouw”, bekende deze bevlogen beschermer van ons cultureel erfgoed. Vanaf 2008 wist hij zeven jaar op rij Nederlands kampioen handmatig klompen maken te worden. Ook veroverde hij de Europese titel. Verheijen deed en doet veel moeite om dit oer-Hollandse ambacht te behouden voor volgende generaties. Hij geeft les, met zijn uitgebreide klompenverzameling richtte hij in de Goorse windmolen

een klompenmuseum in en hij zette een informatieve klompensite online. Mede door zijn inspanningen staat het ambacht van handmatig klompen maken op de Nationale lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Met even veel passie koestert Verheijen het vak van molenaar. Dat brengt hij al ruim 20 jaar in de praktijk bij de Wissinksmöl in Usselo. Hij wordt geprezen om zijn deskundige visie op het behoud van en de omgang met een monument. Daarvan profiteerde ook onze eigen windmolen De Korenbloem: met zorg heeft hij deze - met de beschikbare middelen en steun – gerestaureerd en verbeterd. In zijn functie van biotoopwachter bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars ijverde hij voor een vrije windvang voor zoveel mogelijke Twentse molens.

Hennie Slotman

Als gedreven vrijwillige duizendpoot bracht en brengt Hennie Slotman (74) heel wat uren door bij de Atletiek Vereniging Haaksbergen, bij windmolen De Korenbloem en bij de Historische Kring Haaksbergen. Gedurende ruim dertig jaar maakte hij zich op allerlei manieren verdienstelijk bij de AVH. Of dat nou het organiseren van wedstrijden was, het plegen van onderhoud of de realisatie destijds van de nieuwe accommodatie op Het Scholtenhagen, Hennie Slotman was van de partij om de helpende hand te bieden. Ook is hij als gids betrokken bij windmolen De Korenbloem en bij de dorpswandelingen van de Historische Kring. Met groot enthousiasme leidt hij mensen rond en deelt zijn kennis over wapenfeitjes en vermakelijkheden met hen. Met dezelfde gedrevenheid doet hij onderzoek naar de historie van diverse huizen in Haaksbergen. Slotman maakt deel uit van het bestuur van de HKH. “Als hoofd interne zaken stuurt u op een positieve wijze de vrijwilligers aan. U wordt gewaardeerd om uw actieve en sociale houding. Nooit wordt er tevergeefs een beroep op u gedaan”, prees Hans Gerritsen hem, waarna hij de glunderende Hennie Slotman zijn Koninklijke onderscheiding opspeldde.

Burgemeester met Ab Schreurs, Betsy Simmelink, Ton Verheijen en Hennie Slotman

Meer nieuws

 • Verkiezingen

  11-3-2019

  Op woensdag 20 maart verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen....

 • Woningen Maalderij

  20-3-2019

  Eerste nieuwe woningen van het bouwproject De Maalderij klaar....

 • NL Doet

  20-3-2019

  Wethouders Koopman en Scholten aan de slag tijdens NL Doet....

Nieuws overzicht