Wooncoach

Gepubliceerd: 1-9-2016

Hoge energierekening? Tocht- of vochtproblemen? Woningaanpassing? Met letterlijk al uw vragen op gebied van comfortabel en veilig wonen kunt u terecht bij één van de wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente. Twee Haaksbergenaren zijn als wooncoach actief in de eigen woonplaats: Ine Temmink en Frans Botterhuis. Zij stellen zich voor en vertellen wat ze voor huiseigenaren kunnen betekenen.

Een gemêleerd gezelschap van ruim dertig goed opgeleide vrijwilligers zet zich in als wooncoach voor Duurzaam (t)huis Twente. Dat is een initiatief van de bij Regio Twente aangesloten gemeenten, waartoe ook Haaksbergen behoort. In principe zijn ze werkzaam in hun eigen woonplaats. Ze ondersteunen elkaar en gaan waar nodig ‘over de gemeentegrens’. ‘Een duurzaam en leefbaar Twente’ is hun gezamenlijke missie.

Klankbord

Het begrip ‘Duurzaam en levensloopbestendig wonen’ is niet voor iedereen gesneden koek. Als leek zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dat mag echter niet de reden zijn om af te zien van duurzame maatregelen. Wie een eigen huis bezit en vragen heeft over dit thema vindt in de wooncoach een goede gesprekspartner. Iemand met specialistische kennis. “We kunnen een klankbord zijn, een schakel tussen huiseigenaar en leverancier. De wooncoach is niet verbonden aan welk bedrijf dan ook en brengt een onafhankelijk en kosteloos advies uit. Het verplicht de huiseigenaar tot niets. Hij of zij houdt zélf de regie. Een drempel om ons in te schakelen hoeft er dus niet zijn”, legt Frans Botterhuis uit.

Besparen op energie

Een lagere energierekening wil iedereen. Maar hoe pak je dat aan? Analyse van de energienota kan inzicht geven of en waar eventueel wat valt te besparen. Is het gas- of stroomverbruik aan de hoge kant, dan brengt een (gratis) woningcheck mogelijk de oorzaak aan het licht. “Mits de huiseigenaar dat goed vindt natuurlijk”, benadrukken de wooncoaches. “Diens wensen vormen het uitgangspunt.” De wooncoach probeert een totaalplaatje te schetsen en zoekt naar passende alternatieven om energie te besparen, met behoud van wooncomfort.

Helder

Een voorbeeld: u zit te denken aan het isoleren van uw huis of aan zonnepanelen. Maar levert dat wat op in uw situatie? De wooncoach kan helderheid verschaffen. Op basis van kengetallen maakt hij een realistische inschatting. Een betrouwbare indicatie óf en welke maatregelen zinvol zijn. Specificaties van zonnepanelen vertalen, een plan van aanpak maken, offertes toetsen. Met dat soort zaken kan de wooncoach behulpzaam zijn. Hij weet de weg naar regelingen en relevante websites. En hij kan eventueel betrouwbare professionele partners van Duurzaam (t)huis Twente aanbevelen. Ook lokale ondernemers hebben zich hierbij aangesloten. Maar nogmaals: dat is absoluut geen verplichting.

Langer zelfstandig wonen

Niet alleen energiebesparing en een behaaglijk leefklimaat behoren tot het werkterrein van de wooncoaches. Ze adviseren ook over langer zelfstandig en veilig wonen. Met name bij ouderen spelen vragen op dit vlak. Hoe creëer je thuis meer ruimte wanneer een bewoner een hulpmiddel als een rollator of rolstoel krijgt? Zijn er risicovolle situaties in de eigen woonomgeving? En zo ja, hoe kun je die opheffen? “Oplossingen zijn soms zó simpel te realiseren”, aldus de wooncoaches Frans Botterhuis en Ine Temmink.


Frans Botterhuis

Zijn technische ervaring in de installatie- en energietechniek en zijn maatschappelijke betrokkenheid passen perfect in het profiel van de wooncoach. “Jarenlang heb ik gewerkt bij Essent en diens voorlopers. De periode vóór mijn pensionering was ik onder andere energieconsulent en vervolgens manager infra”, vertelt Frans Botterhuis. “Mijn belangstelling voor technische innovatie is altijd gebleven. Ontwikkelingen volg ik op de voet.” Ook zijn eigen huis heeft hij energiezuiniger en levensloopbestendig gemaakt. Zijn kennis en ervaring wil hij graag inzetten om huiseigenaren op weg te helpen in de wereld van duurzaam wonen. “Bijdragen aan een duurzamer Haaksbergen, dat is  mijn motivatie.”

Ine Temmink

Met hart en ziel werkte ze jarenlang in de gehandicaptenzorg. Ine Temmink beseft maar al te goed dat comfort en veiligheid de voorwaarden zijn voor een prettig leefklimaat, met name ook als er sprake is van beperkingen. “Hoe iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, daarover wil ik graag meedenken”, laat ze weten. “Coachen betekent voor mij samen met de huiseigenaar op zoek gaan naar opties voor woningverbetering op gebied van energiebesparing, veiligheid en comfort. Daarbij kijken we zeker ook naar eventuele subsidieregelingen. Het inzichtelijk maken van mogelijkheden, daar gaat het om. Maar de eigenaar beslist! Dat vind ik belangrijk.” Dat uiteindelijk het milieu profiteert van energiebesparende maatregelen is in haar ogen de grootste winst. “Meld je dus aan bij Duurzaam (t)huis Twente!”

Contact met de wooncoach

Duurzaam (t)huis Twente is 24/7 bereikbaar. Een afspraak maken met één van de wooncoaches kan via (088) 185 01 30 of via de website www.duurzaamthuistwente.nl.


Wooncoaches Frans Botterhuis en Ine Temmink zetten zich in voor een duurzamer Haaksbergen.

Foto: Betty Morsinkhof

Wooncoaches

Meer nieuws

 • Rapportage 2021

  25-11-2021

  Gemeente Haaksbergen sluit 2021 af met 1,9 miljoen euro over....

 • Het Waarveld

  25-11-2021

  Achterstallig onderhoud van graven op begraafplaats Het Waarveld....

 • Asbest

  25-11-2021

  In de tuinen bij 't Kempke wordt aangetroffen asbest verwijderd....

Nieuws overzicht