Verkiezingen

Gepubliceerd: 9-5-2019

Op donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de vijf jaar gehouden. Aan u om mee te beslissen wie namens Nederland lid van het Europees Parlement mag worden. Misschien staat u er normaal niet zo bij stil, maar wat het Europees Parlement doet of nalaat heeft veel invloed op onze gemeenschap en op uw omgeving.

Het Europees Parlement gaat over wetten en regels die het makkelijker maken om de grens over te kunnen als u bijvoorbeeld wilt studeren of werken in een ander Europees land. Zo hoeft u vaak uw paspoort niet meer te laten zien aan de grens en heeft u binnen Europa geen verblijfsvergunning nodig.

Ook gaat het om wetten om in heel Europa de klimaatproblemen op te lossen. Of om makkelijker allerlei dingen in andere landen te kopen en mee te nemen zonder dat je invoerrechten hoeft te betalen. Het gaat altijd over onderwerpen die voor alle Europese landen gelden.

In Brussel en Straatsburg, waar het Europees Parlement vergadert, worden veel belangrijke beslissingen genomen die ook op u van invloed zijn. Het Europees Parlement controleert ook of het lidmaatschapsgeld dat de lidstaten betalen wel goed besteed wordt. Ook daarom is het belangrijk dat u invloed uitoefent op de samenstelling van het Europees Parlement. Laat uw stem horen!

Stempassen

Om te kunnen stemmen heeft u een officiële stempas nodig. Als u op 23 mei niet zelf kunt stemmen, kunt u een andere kiezer een volmacht geven. Deze persoon mag dan namens u stemmen. Als u in een andere gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerspas hebben. Meer informatie over het stemmen bij volmacht of het aanvragen van een kiezerspas vindt u op www.haaksbergen.nl/verkiezingen.

Waar kunt u stemmen

In Haaksbergen kunt u stemmen bij de volgende stembureaus: 1) Gemeentehuis, 2) ’t Saalmerink, 3) Gemeenschapshuis de Trefkoel, 4) Gemeenschapshuis ’t Meuken, 5) Basisschool Holthuizen, 6) Verpleeghuis Wiedenhof, 7) Honeschschool, 8) Basisschool Holthuizen, 9) Montessorischool, 10) Lourdeszaal, 11) Basisschool de Kameleon, 12) Basisschool Dr. Ariëns, 13) Sporthal de Els en 14) Bedrijfsverzamelgebouw Hassinkborgh (wijziging van Basisschool Los Hoes naar Bedrijfsverzamelgebouw Hassinkborgh aan de Hassinkborgh 2).

Op www.haaksbergen.nl/verkiezingen kunt u de adressen van de stembureaus vinden.

Meer weten?

Wie meer wil weten over het Europees Parlement, de aanstaande verkiezingen, de thema’s, politieke partijen en kandidaten kan eens kijken op www.europese-verkiezingen.eu of op www.rijksoverheid.nl.  

rode potloden

Meer nieuws

 • Afvalinzameling

  6-5-2021

  Afvalinzameling rond Hemelvaartsdag en Pinksteren....

 • Biodiversiteit

  6-5-2021

  Haaksbergen werkt aan biodiversiteit in openbare ruimte....

 • Herdenking terugkijken

  6-5-2021

  Herdenken op afstand en online. Bekijk de uitzending van RTV Sternet....

Nieuws overzicht