Bezoek Buurse

Gepubliceerd: 19-9-2019

Vorige week dinsdag brachten burgemeester Welten en de wethouders Scholten, Koopman en Peppelman een bezoek aan Buurse. Vanaf dorpswinkel Wildenborg in het centrum van Buurse werd even na het middaguur begonnen met een uitgebreid kennismakingsprogramma. Het fraaie nazomerweer bood het gezelschap op de fiets volop kansen om te genieten van al het moois onderweg.

Na een korte uitleg over de bekende dorpswinkel door het echtpaar Wildenborg zelf, werd al fietsend koers gezet naar Landrijk de Reesprong aan de Alsteedseweg. Onder het genot van een kop koffie, een glas thee en zelfgemaakte cake kreeg het gezelschap een boeiende presentatie. Bij deze unieke recreatievoorziening in het buitengebied van Buurse kunnen bezoekers kamperen middenin de weilanden in een luxe safaritent of lodge. Ook de mogelijke aanleg van een zonnepark door Solar Fields kwam tijdens het bezoek aan bod.

Vrijwilligers van de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen voegden zich vervolgens bij het gezelschap om de weg te wijzen naar het rustieke Witte Veen. Voorzitter Frans van Duist vertelde, vanzelfsprekend ook weer op de fiets, over de uitgebreide werkzaamheden van de stichting. Het college was niet alleen onder de indruk van het vele werk dat de rijwielpadenvrijwilligers verrichten, maar kon al fietsende ook gelijk het resultaat van die inspanningen bewonderen.

Aan het eind van de middag was Kwekerij Aatree, fraai gelegen op een steenworp afstand van de Buurserbeek, het decor van het laatste programmaonderdeel. Eigenaar Jan Terhuurne vertelde honderduit over zijn indrukwekkende kwekerij van fruitbomen en kleinfruitplanten. Zijn broer en schoonzuster vertelden het college daarna over hún bedrijf, het naastgelegen Erve Hanebulten, waar niet alleen fraaie boerderijappartementen verhuurd worden, maar ook een boerderijwinkel en imkerij te vinden zijn.

In gesprek met Buursenaren

Donderdagavond 12 september maakte het college op informele wijze kennis met de bevolking van Buurse. De bijeenkomst vond plaats in Gemeenschapshuis De Trefkoel, in het centrum van Buurse. Burgemeester Welten en de wethouders Scholten, Koopman en Peppelman spraken met de aanwezige inwoners over verschillende onderwerpen die Buursenaren bezighouden.

Wethouder Jan-Herman Scholten vertelde meer over de stand van zaken rond de woningbouw in het kerkdorp. Alle aanwezigen waren er van overtuigd dat nieuwbouw noodzakelijk is om jongeren voor Buurse te behouden. Momenteel bekijkt de gemeente wat de mogelijkheden zijn om de vier resterende kavels op de Buurser Es op te delen in meerdere kavels. Daardoor zouden de kavels financieel aantrekkelijker worden voor starters op de woningmarkt

Samen bouwen

Een aanwezige vroeg wat de gemeente vindt van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Bij CPO gaat het om een groep inwoners die samen woningen of zelfs een hele groep woningen ontwikkelen. De collegeleden waren daar unaniem enthousiast over. Wethouder Scholten kon ook vertellen dat de zendmast aan de Buurserstraat sinds korte tijd in werking is. Eén van de aanwezigen kon beamen dat zijn ontvangst thuis voor mobiel bellen inderdaad verbeterd was.

Duurzaamheid

Ook het onderwerp duurzaamheid kwam aan bod. Een van de aanwezigen was bang dat Buurse zou worden opgescheept met een windmolen. Wethouder Louis Koopman legde uit dat initiatieven op het gebied van verduurzaming moeten kunnen rekenen op grote draagkracht onder de lokale bevolking. “Initiatieven uit de bevolking zelf hebben dan ook veel meer kans van slagen”, aldus Koopman, die eraan toevoegde dat de slagingskans nog groter wordt als de lokale bevolking zelf ook profiteert van een duurzame ontwikkeling.

Werkbezoek Buurse

Meer nieuws

 • Bedrijfsvoeringstaken

  8-7-2020

  Haaksbergen en Hengelo praten verder over samenwerking....

 • Lintjes

  3-7-2020

  Koninklijke onderscheidingen eindelijk opgespeld na uitstel door coronamaatregelen....

 • Noaberpoort

  2-7-2020

  Vanaf 1 juli heeft de Noaberpoort iets andere openingstijden....

Nieuws overzicht