Het regent lintjes!

Gepubliceerd: 26-4-2019

Zeven Haaksbergenaren deelden vrijdagochtend 26 april mee in de traditionele landelijke lintjesregen. Die eer viel dit jaar ten deel aan Marijke Raaijmakers, Machteld Schukkink, Jan Dorman en de echtparen Maria en Frans Ros en Annie Hilberink en Dieter Fianke. Ze werden door burgemeester Rob Welten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Annie Hilberink speelt sinds 1985 een centrale rol in de geloofsgemeenschap van Haaksbergen. Ze had verscheidene bestuursfuncties en taken in de hervormde gemeente en zette zich in voor de oecumenische raad van kerken in Haaksbergen. Ze had een belangrijke inbreng bij de fusie van twee kerken (gereformeerd en hervormd), bij de werkgroep Bad Düben (contacten met kerkelijke gemeente in voormalig Oost-Duitsland) en bij het 4 mei comité.

Dieter Fianke is de echtgenoot van Annie Hilberink. Fianke is al ruim 47 jaar actief als vrijwilliger in de gereformeerde kerk, onder meer als klusjesman en koster. Na de kerkenfusie in 2016 werd hij ook kerkrentmeester. Sinds 1970 is hij penningmeester en voorzitter van de kascommissie van de Hengelose handbalvereniging Donar. En Fianke zet zich sinds het jaar 2000 in voor het Taizékoor Haaksbergen-Buurse, waarvoor hij onder meer de partituren verzorgt.

Machteld Schukkink begon zo’n 57 jaar geleden als vrijwilliger bij de scouting. Na een aantal jaren stopte ze en werd vrijwilliger bij Europa Kinderhulp. Kinderen die het minder hadden in hun eigen land kwamen in de zomervakantie hier vakantie vieren. Ruim een kwart eeuw was ze actief voor het koor Pro Musica, waarvan zes jaar als voorzitter. Ze zet zich al 36 jaar politiek in voor D66 en doet veel vrijwilligerswerk voor de hervormde gemeente in Haaksbergen.

Sinds 1989 is Jan Dorman actief bij de serviceclub Lions in Haaksbergen, waar hij diverse bestuursfuncties vervulde. Hij was bijzonder belangrijk voor de oprichting van het hospice in Haaksbergen en is al meer dan zestien jaar bevlogen vrijwilliger bij de Historische Kring. Hij archiveert en documenteert stukken en ondersteunt en adviseert andere vrijwilligers. De Stichting Steunfonds Gebroeders Nijmeijer kan vanaf 2011 op zijn vrijwillige inzet rekenen.

Maria Ros is al meer dan 53 jaar vrijwilliger in kerkdorp Sint Isidorushoeve, zoals bij de Stichting Zomerfeesten. Maar ook in gemeenschapshuis ’t Meuken, waar ouderen en zieken op een bezoekje kunnen rekenen. Ros heeft zich ruim 13 jaar bestuurlijk ingezet voor de Katholieke Plattelands Organisatie. In de Hoevese geloofsgemeenschap vervult ze al ruim 26 jaar allerlei functies en sinds 2011 zet ze zich in voor de ouderenopvang in het kerkdorp.

Haar echtgenoot Frans Ros is ook al 54 jaar vrijwilliger, óók bij de jaarlijkse zomerfeesten. Bij Hoeve Vooruit was Ros ruim 45 jaar bestuurlijk actief. Jarenlang speelde hij rond 5 december vol overgave een belangrijke rol in het leven van menig kind. Hij is al jaren vrijwilliger in de geloofsgemeenschap H. Isidorus en bij ´t Meuken. Hij was bijna tien jaar voorzitter van de Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Diepvrieskluizen St. Isidorushoeve.

 Mevrouw Raaijmakers en burgemeester Rob Welten

Marijke Raaijmakers (zie foto hierboven) begon 18 jaar geleden als vrijwilligster bij FES (Fibromyalgie en samenleving). Ze coördineerde jarenlang alle activiteiten in de provincie Overijssel, werd actief bij de telefoonlijn van FES en houdt zich bezig met speciale projecten voor de vereniging. Als taalcoach is ze al jarenlang enthousiast vrijwilliger bij het Taalhuis van het Kulturhus Haaksbergen. Ook leest ze voor in Het Wiedenbroek en ze is jarenlang mantelzorger geweest.


Zes van de zeven gedecoreerden met in hun midden burgemeester Rob Welten. Op de achtergrond het gemeentehuis. Om gezondheidsredenen kon mevrouw Raaijmakers niet bij de algemene uitreiking zijn. In kleine kring werd haar later het lintje opgespeld door burgemeester Welten.

Lintjesregen Haaksbergen

Meer nieuws

 • Gemeentesecretaris

  26-5-2020

  Rob Toet is de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Haaksbergen....

 • Financieel herstelplan

  20-5-2020

  Ambtelijke toets financieel herstelplan gunstig. Reageren nog mogelijk....

 • Oud papier

  20-5-2020

  Tijdens coronacrisis loopt het ophalen en brengen van oud papier anders....

Nieuws overzicht