Jaarwisseling

Gepubliceerd: 27-12-2019

Sinds 2014 mag vuurwerk alleen nog op oudejaarsavond worden afgestoken vanaf 18.00 uur tot 2.00 uur ’s nachts. Met de beperking van de afsteektijden proberen we in Nederland onnodig gevaarlijke situaties, schade en overlast te voorkomen. Want we willen van de jaarwisseling natuurlijk een feest maken voor iedereen.

Hondenpoepbakken en afvalbakken in de openbare ruimte blijken soms op onverlaten een bijzondere aantrekkingskracht te hebben. Daarom worden ze aan het einde van het jaar, op vandalismegevoelige plekken, zoveel mogelijk verwijderd of afgeschermd. Dat gebeurt in de week voor de jaarwisseling. De week na de jaarwisseling wordt dat weer ongedaan gemaakt.

Afsteektips

Jaarlijks vallen er nog steeds veel gewonden door vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling 2018/2019 zijn er 396 mensen op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis behandeld vanwege letsel door vuurwerk. Voorkom gevaarlijke situaties en volg de vier stappen om veilig vuurwerk af te steken:

 • Lees de gebruiksaanwijzing
 • Draag een veiligheidsbril, ook als u zelf geen vuurwerk afsteekt
 • Steek vuurwerk af met een aansteeklont en gebruik nooit lucifers of een aansteker!
 • Hou voldoende afstand, minstens acht meter

Vanaf dit jaar is het verplicht om een veiligheidsbril en aansteeklont mee te leveren bij de verkoop van consumentenvuurwerk. Het zit dus al bij uw vuurwerk in. Maak er ook gebruik van! Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er gehandhaafd zal worden op het afsteken van vuurwerk. Wie vuurwerk buiten de daarvoor aangewezen tijden afsteekt riskeert een boete.

Carbidschieten                                                                                                                    

Ook bij carbidschieten gelden enkele duidelijke regels:

 • Het is alleen toegestaan op 31 december en 1 januari
 • Het mag alleen buiten de bebouwde kom
 • Het mag niet in natuurgebied

Vrijwillige vuurwerkvrije zone

Er komt dit jaar voor het eerst een vrijwillige vuurwerkvrije zone in Haaksbergen. In een vrijwillige vuurwerkvrije zone is het niet wenselijk om vuurwerk af te steken wegens de ervaren overlast. Dit is een initiatief van bewoners dat ondersteund wordt door de gemeente. De vrijwillige vuurwerkvrije zone wordt ingesteld bij een kleinschalig wooncomplex aan de Ferdinand Bolstraat. Wegens de kwetsbare aard van de cliënten die er verblijven kan het afsteken van vuurwerk leiden tot grote ervaren overlast. De zone wordt aangegeven met borden en posters. Er blijft uiteraard voldoende gelegenheid over om het vuurwerk ergens anders af te steken.

Vuurwerk

Meer nieuws

 • Fiets kopen?

  13-8-2020

  Fietsenveiling op zaterdag 19 september in gebouw Twente Milieu (Elektrostraat)....

 • Groenrijck

  13-8-2020

  Na drie jaar onderhandelen zijn alle partijen blij met duurzame wijk Groenrijck....

 • Hitte in Haaksbergen

  10-8-2020

  Tips tegen hitte, smoginfo , waarschuwing voor blauwalg en zuinig met drinkwater!...

Nieuws overzicht