Nieuwe wandelroute

Gepubliceerd: 4-7-2019

Het Haaksbergerveen heeft er een nieuwe wandelroute bij.Vijf kilometer lang en dwars door de prachtige natuur. De route is een initiatief van IVN Haaksbergen, die in samenwerking met terreinbeheerder Staatsbosbeheer de paden uitkoos. Vorige week werd de route symbolisch geopend. Uiteraard mét een wandeling.

De nieuwe route vervangt de Lions-wandelroute, die opgeheven is omdat Staatsbosbeheer een groter stiltegebied wil realiseren in het Haaksbergerveen. Meerdere wandelpaden maken er plaats voor de natuur. Die worden niet meer onderhouden en groeien dicht met planten. Toch vinden IVN Haaksbergen en Staatsbosbeheer het belangrijk dat er een wandelroute is in het Haaksbergerveen.

Gevarieerd terrein

De IVN-wandeling is vorige week symbolisch geopend met een wandeling en lovende woorden. Zo sprak wethouder vrije tijdseconomie Louis Koopman van Haaksbergen daarbij waardering uit voor het initiatief. “Dit is mooi voor toeristen, maar zeker óók voor onze inwoners!.” Ook voorzitter Harry Maathuis van IVN Haaksbergen en Theodor Van der Velde van Haaksbergen Promotie/VVV zijn blij met de realisatie van deze route door het gevarieerde natuurterrein. “Ik voel me hier toerist in mijn eigen dorp”, zegt Van der Velde. Jeroen Buunen, boswachter bij Staatsbosbeheer Twente, benadrukt de goede lokale samenwerking met IVN-Haaksbergen, waardoor deze wandelroute gerealiseerd kon worden.

Niet zomaar een natuurgebied

De brochure van de wandelroute bestaat uit een plattegrond met de wandelpaden, foto's en bijbehorende uitleg over het gebied. De teksten zijn geschreven door Han van Hagen, een gepassioneerde natuurliefhebber met veel kennis over de natuur rond Haaksbergen. Van Hagen over de noodzaak voor een nieuwe route: “Sommige paden waren op de vorige route moeilijk begaanbaar na veel neerslag, bovendien is een stiltegebied belangrijk voor de natuur.” De nieuwe IVN-wandelroute is volgens hem erg interessant voor toeristen en recreanten, die meer over het Haaksbergerveen willen weten. Het is immers niet zomaar een natuurgebied. ,,We hebben hier levend hoogveen. Zeldzame planten als de beenbreek, zonnedauw en lavendelheide groeien hier”.

De wandeling begint en eindigt op de parkeerplaats aan de Niekerkerweg, nabij de Peddedijk. De nieuwe IVN-wandelroute kost twee euro en is verkrijgbaar bij Haaksbergen Promotie/VVV aan de Stationsstraat 3.

Wandeling

Meer nieuws

 • Afvalinzameling

  27-5-2020

  Sinds mei wordt het gft-afval binnen de bebouwde kom weer wekelijks opgehaald....

 • Gemeentesecretaris

  26-5-2020

  Rob Toet is de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Haaksbergen....

 • Financieel herstelplan

  20-5-2020

  Ambtelijke toets financieel herstelplan gunstig. Reageren nog mogelijk....

Nieuws overzicht