Over de ronde perkjes

Gepubliceerd: 14-8-2019

Iedere Haaksbergenaar heeft het er de afgelopen periode al eens over gehad: de 23 kleine ronde bloemenperkjes die verspreid over de gemeente Haaksbergen zijn aangelegd door Twente Milieu. De een vindt ze lelijk, de ander vindt ze fraai. Hoewel het op zich mooi is dat we ons druk maken om bloemen, doen op Facebook nogal wat verhalen de ronde. Vooral over de kosten van de perkjes. Tijd voor wat uitleg.

Basis voor de onrust over de kosten van de perkjes vormt een aantal raadsvragen over dit onderwerp en een daarna verschenen nieuwsbericht in een regionale krant begin juli. Daarin staat dat Twente Milieu sinds 2018 jaarlijks stervormige bloembakken met zomergoed inricht bij de entree van Haaksbergen. De krant stelt dat hiervoor 20.000 euro is gereserveerd. Dat klopt. In totaal zijn er vier sterren gerealiseerd en de vijfde moest nog gerealiseerd worden. Per ster is er gemiddeld 4000 euro beschikbaar.

Biodiversiteit

Er was dus nog 4000 euro beschikbaar voor zomergoed. De vijfde ster kon dit jaar niet meer gerealiseerd worden. Daarom heeft de gemeente Twente Milieu gevraagd om binnen het budget van 4000 euro iets te doen bij de entrees van de wijken. De toegepaste beplanting moest de biodiversiteit vergroten en aantrekkelijk zijn voor vlinders en honingbijen. Met de aanleg van de 23 fleurige perkjes heeft Twente Milieu voldaan aan die vraag. En de perkjes kosten geen 952 euro per stuk (zoals op Facebook te lezen viel), maar gemiddeld 172 euro.

Volgend jaar stervormige bloembak

De kosten voor de perkjes zijn eenmalig en gaan nadrukkelijk niet ten koste van andere zaken. Het geld was al begroot voor zomergoed en maakt deel uit van de overeenkomst met Twente Milieu. Of de perkjes ook mooi zijn? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het plan is om volgend jaar alsnog een nieuwe stervormige bloembak bij de Hengelosestraat te realiseren, zodat vanaf dan elke entree van het dorp is voorzien van een gemeentepentagram van zomergoed. De 23 perkjes komen dan te vervallen.


Een van de ronde perkjes, hier bij De Greune Linde, langs de Hengelosestraat

Perkje De Greune Linde

Meer nieuws

 • Bewonersavond

  26-6-2020

  Donderdagavond 9 juli: praat mee over zonnevelden in Haaksbergen....

 • Lintjes

  3-7-2020

  Koninklijke onderscheidingen eindelijk opgespeld na uitstel door coronamaatregelen....

 • Noaberpoort

  2-7-2020

  Vanaf 1 juli heeft de Noaberpoort iets andere openingstijden....

Nieuws overzicht