Verkiezingen.

Gepubliceerd: 11-3-2019

Op woensdag 20 maart zijn er in Haaksbergen twee verkiezingen tegelijk: de provinciale verkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Elke Nederlandse provincie heeft een eigen bestuur: de Provinciale Staten. U kunt kiezen wie er namens u in het Overijsselse bestuur mogen zitten. Bij de Waterschappen gaat het eigenlijk net zo. Hier kunt u uw stem uitbrengen voor het algemeen bestuur. Maar waar stemt ú eigenlijk voor? En weet u dat u via uw stem op Provinciale Staten óók invloed heeft op wie er straks in de Eerste Kamer zitten?

De provincie houdt zich vooral bezig met onderwerpen die te groot zijn voor gemeenten en te klein voor de landelijke overheid. Provincies gaan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van het platteland en de natuurgebieden, maar ook over wegen, bruggen en het openbaar vervoer. Een andere belangrijke taak is de ontwikkeling van de regionale economie en werkgelegenheid.

Ook invloed op de Eerste Kamer

Door uw stem uit te brengen bij de Provinciale Statenverkiezingen bepaalt u dus wie er namens u over deze onderwerpen meebeslist in onze provincie. Maar er is nóg een belangrijke reden om te gaan stemmen. Want de leden van de Provinciale Staten kiezen uiteindelijk óók de leden van onze Eerste Kamer. En díe controleren weer of onze Tweede Kamer haar werk wel goed doet.

De waterschapsverkiezingen

Waterschappen in Nederland zorgen voor de waterhuishouding. Dat betekent dat zij zorgen voor het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en voor zuivering van afvalwater. Er zijn 21 waterschappen in Nederland. In Haaksbergen hebben we er toevallig twee: Waterschap Rijn & IJssel en Waterschap Vechtstromen. Afhankelijk van waar u precies woont in Haaksbergen mag u stemmen voor een van deze waterschappen. Elk waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur. Dat bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

Stempassen

Om te kunnen stemmen heeft u een officiële stempas nodig. Als u op 20 maart niet zelf kunt stemmen, kunt u een andere kiezer een volmacht geven. Deze persoon mag dan namens u stemmen. Als u in een andere gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerspas hebben. Meer informatie over het stemmen bij volmacht of het aanvragen van een kiezerspas vindt u op www.haaksbergen.nl/verkiezingen of op de kandidatenlijst. Op de kandidatenlijst kunt u ook zien op wie u kunt stemmen.

Waar kunt u stemmen

In Haaksbergen kunt u stemmen bij de volgende stembureaus: (1) Gemeentehuis, (2) ’t Saalmerink, (3) Gemeenschapshuis de Trefkoel, (4) Gemeenschapshuis ’t Meuken, (5) Basisschool Holthuizen, (6) Verpleeghuis Wiedenhof, (7) Honeschschool, (8) Basisschool Holthuizen, (9) Montessorischool, (10) Lourdeszaal (wijziging van DIO gebouw naar Lourdeszaal aan de Sonderenstraat 55), (11) Basisschool de Kameleon, (12) Basisschool Dr. Ariëns, (13) Sporthal de Els en (14) Basisschool Los Hoes. Overzicht stembureaus met adressen (pdf | 16 kB)

Let op: Voor de verkiezing Provinciale Staten en de waterschapsverkiezing Vechtstromen kunt u stemmen op alle stembureaus. Voor de waterschapsverkiezing Rijn en IJssel kunt u alleen stemmen op de stembureaus 1, 2, 3 en 7.

Rode potloden

Meer nieuws

 • Verkeersexamen 2022

  16-5-2022

  Alle 222 leerlingen geslaagd voor het praktisch verkeersexamen....

 • Bouwplannen Brem

  13-5-2022

  Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad bevroren voor de duur van een jaar....

 • Bodemonderzoek

  12-5-2022

  Bodemonderzoek bij tien speelplekken om asbest uit te sluiten....

Nieuws overzicht