Anne Frank-boom

Gepubliceerd: 23-1-2020

Haaksbergen viert dit jaar 75 jaar vrijheid. Op maandag 27 januari vindt de start van dit herdenkingsjaar plaats. Op die dag worden eerst in Ahaus en daarna in Haaksbergen zogeheten Anne Frank-bomen geplant. Het gaat om zaailingen van de beroemde witte paardenkastanje (uit 1850) die stond in de binnentuin van Prinsengracht 263 in Amsterdam, het onderduikadres van de familie Frank in de Tweede Wereldoorlog.

Anne Frank keek er precies op uit vanuit het Achterhuis, waar ze van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken zat. Ze schreef erover in haar dagboek. De laatste keer was op 13 mei 1944. 'Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar'. De beroemde boom bezweek in 2010 na een zware storm. Van de boom zijn jonge paardenkastanjes gekweekt. De zaailingen komen nu terecht op publieke plekken die een raakvlak hebben met Anne Frank of de Tweede Wereldoorlog.

De gemeente Ahaus kwam met het voorstel om in beide gemeenten zaailingen van de Anne Frank-boom te planten. In Haaksbergen gebeurt dat op het Herdenkingspark (de oude algemene begraafplaats) aan de Enschedesestraat. Daar liggen onder meer vijf slachtoffers van de Mei-staking en vele niet-katholieke bombardementsslachtoffers begraven. Het planten van de boom zal worden gedaan door de burgemeesters Karola Voß (Ahaus) en Rob Welten (Haaksbergen). Eerst in Ahaus op maandag 27 januari om 10.00 uur en vanaf 11.30 uur in Haaksbergen. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het planten van de bomen wordt mede mogelijk gemaakt door Uzin Utz Nederland en Hoveniersbedrijf Hartman.

Kastanje

Meer nieuws

 • Corona is nog niet weg

  18-9-2020

  Burgemeester over het belang van je houden aan de RIVM-richtlijnen....

 • Ondernemersavond

  17-9-2020

  Ondernemersavond op 6 oktober over waardering en verbetering centrum....

 • 65 jaar getrouwd

  15-9-2020

  Rob Welten feliciteert briljanten bruidspaar Henk en Gerda Scholten-Kerkemeijer....

Nieuws overzicht