Financieel herstel

Gepubliceerd: 6-2-2020

Wat moet de gemeente de komende jaren blijven doen? Wat kan minder? En wat kan helemaal niet meer? Dit zijn de vragen die de gemeenteraad binnen enkele maanden moet beantwoorden. De gemeente moet namelijk uiterlijk in juli een financieel herstelplan gereed hebben. Daarvoor zijn keuzes nodig. Haaksbergen staat zoals bekend onder toezicht van de provincie. Een verkenning van álle gemeentelijke taken is noodzakelijk, zo luidde de boodschap tijdens de raadsvergadering afgelopen woensdag 29 januari.

Half december werd bekend dat de gemeente onder preventief toezicht komt bij de provincie Overijssel. De uitgaven zijn groter dan de inkomsten en reserves zijn er niet meer. Bovendien zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren niet goed. Als er niéts gebeurt, dan loopt het tekort van de Algemene Reserve (de gemeentelijke spaarpot) verder op van 0,3 miljoen euro negatief op dit moment, naar 5,8 miljoen in de min in 2024. In zo’n situatie is een provincie wettelijk verplicht een gemeente onder preventief toezicht te plaatsen. Onder het toeziend oog van de provincie gaat Haaksbergen nu aan de slag met een herstelplan.

Pure noodzaak

‘Niets is nu al taboe”, zei Ruud Molenkamp tijdens zijn presentatie aan de raad. “Alle taken van de gemeente moeten opnieuw afgewogen worden. Moeten we blijven doen wat we altijd deden? Of kan er een streep door een taak? Hierover nadenken is pure noodzaak.” Ruud Molenkamp is door het college van B&W gevraagd om te helpen een herstelplan op te stellen. Molenkamp, werkzaam bij de gemeente Hengelo én inwoner van Haaksbergen, schetste een aanpak waarbij de gemeenteraad vroegtijdig duidelijke kaders aangeeft, aan de hand waarvan het college van B&W vervolgens concrete voorstellen uitwerkt. De raad neemt daarover uiteindelijk een besluit. “Haaksbergen ontkomt niet aan keuzes. Die gaan pijn doen. Dat kan helaas niet anders”, aldus Molenkamp.

Gemeentehuis

Meer nieuws

 • Bewonersavond

  26-6-2020

  Donderdagavond 9 juli: praat mee over zonnevelden in Haaksbergen....

 • Lintjes

  3-7-2020

  Koninklijke onderscheidingen eindelijk opgespeld na uitstel door coronamaatregelen....

 • Noaberpoort

  2-7-2020

  Vanaf 1 juli heeft de Noaberpoort iets andere openingstijden....

Nieuws overzicht