Nieuw Frankenhuis

Gepubliceerd: 29-10-2020

Met het metselen van de laatste stenen in een bankje komen de werkzaamheden van het woningbouwproject Nieuw Frankenhuis ten einde. De woningen zijn in gebruik genomen, de definitieve bestrating zit erin en binnenkort worden de laatste bomen geplant. Kortom, Haaksbergen heeft er weer een mooi wijkje binnen de dorpsgrenzen bij!

Nieuw Frankenhuis grenst aan het Haaksbergse centrum. Met een paar stappen ben je in het winkelgebied, maar toch nog nét buiten de drukte. In de nieuwe buurt zijn de afgelopen jaren allerlei woningen gebouwd. Koop-, huur-, eengezinswoningen en appartementen. In 2014 werden de eerste huizen opgeleverd en in het voorjaar van 2020 werd de laatste hand gelegd aan de laatste woningen, een appartementencomplex. De definitieve bestrating is inmiddels aangebracht. Later dit jaar volgt aan de rand van Nieuw Frankenhuis, bij de kruising Werfheegde en Frankenhuis, nog een aanpassing. Er komt een plateau om verkeer te remmen.

Beschikbare grond

Het woningbeleid van de gemeente was afgelopen jaren vooral gestoeld op bouwen binnen de bebouwde kom van Haaksbergen. Daar waar ruimte beschikbaar kwam, daar kwamen dikwijls woningen zodat de beschikbare grond weer goed werd benut. Zo gebeurde dat ook met Nieuw Frankenhuis. De naam van het bouwproject verwijst naar textielfabriek Frankenhuis, die vele jaren op deze plek stond. Het bedrijf bouwde elders in Haaksbergen een nieuw onderkomen. Jaren later staat er nu een hele nieuwe woonwijk op de oude fabriekslocatie.

Gevelstenen oude fabriek

Een verwijzing naar het verleden mag natuurlijk niet ontbreken, vond Peter Bos, nazaat van de eerste fabriekseigenaar en eigenaar van de nieuwe fabriek. Samen met Jan Goorhuis van de Historische Kring heeft hij het idee opgevat een bank te metselen midden op het terrein met daarin vier gevelstenen van de oude fabriek. Ze vroegen wethouder Jan-Herman Scholten om een kijkje te nemen bij het inmetselen van de historische stenen. De laatste tijd is er landelijk en regionaal veel vraag naar woningen. Waar Haaksbergen preciés behoefte aan heeft wordt binnenkort nader onderzocht. De uitkomsten van dat onderzoek gebruikt de gemeente voor een meerjarig woonbeleid.


Peter Bos, nazaat van de eerste fabriekseigenaar Salomon Frankenhuis, metselt een oude gevelsteen in een bankje. Rechts Jan Goorhuis van de Historische Kring, links wethouder Jan-Herman Scholten. Foto: Betty Morsinkhof

Frankenhuis

Meer nieuws

 • Afvalinzameling

  6-5-2021

  Afvalinzameling rond Hemelvaartsdag en Pinksteren....

 • Biodiversiteit

  6-5-2021

  Haaksbergen werkt aan biodiversiteit in openbare ruimte....

 • Herdenking terugkijken

  6-5-2021

  Herdenken op afstand en online. Bekijk de uitzending van RTV Sternet....

Nieuws overzicht