Nieuwe noodverordening

Gepubliceerd: 12-5-2020

Vanwege het coronavirus heeft Nederland de afgelopen weken te maken gekregen met allerlei beperkende maatregelen. Vanaf 11 mei kunnen we elkaar in Nederland wat meer ruimte geven en daarbij tóch het coronavirus onder controle houden. Daarbij is het naleven van de basisregels wél belangrijker dan ooit. De maatregelen kunnen vanaf nu dus op sommige onderdelen, stap voor stap, iets versoepeld worden.

Elke aanpassing van de coronamaatregelen moet formeel geregeld worden. Dat gebeurt met een zogeheten noodverordening. Daarin staat welke maatregelen er vanaf dat moment gelden. De nieuwe noodverordening (geldig met ingang van maandag 11 mei) betekent op vier belangrijke vlakken een flinke versoepeling ten opzichte van de eerdere maatregelen:
 
 1. Behalve kinderen (tot en met 12 jaar) en jongeren (tot en met 18 jaar), mogen ook volwassenen (19 jaar en ouder) weer georganiseerd buiten sporten. Ook in teamverband, maar geen competitie. Samen douchen is nog steeds uit den boze. Bij contactsporten zijn aangepaste trainingsvormen noodzakelijk. Toeschouwers zijn niet toegestaan.
 2. Je mag weer met elkaar naar bibliotheken, pretparken en dierentuinen. Beheerders moeten plannen hebben om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.
 3. Zwembaden mogen ook weer open, ook voor samen sporten. Gemeenschappelijke douches blijven echter dicht, toiletten mogen wel open.
 4. De uitoefening van contactberoepen is weer toegestaan, met uitzondering van sekswerkers. Mensen mogen dus weer naar de kapper.
Voor kinderen onder de 12 jaar geldt bij het sporten de anderhalvemeterregel niet. In alle andere gevallen blijft die regel van kracht. Als de burgemeester van mening is dat openstelling van bijvoorbeeld een bibliotheek of zwembad leidt tot het niet goed kunnen handhaven van de anderhalve meter afstand, dan kan hij besluiten deze instelling weer te sluiten of helemaal niet open te laten gaan. Dat geldt ook als er problemen ontstaan of te verwachten zijn in het mobiliteitssysteem of het openbaar vervoer.
 
In de nieuwe Twentse noodverordening kunt u alles nog eens precies nalezen.
 
Alleen samen

Meer nieuws

 • Loslopende honden

  9-6-2021

  Loslopende honden veroorzaken nog wel eens ergernis....

 • Werkzaamheden

  9-6-2021

  Start aanpassing eerste deel van de oude N18 medio augustus....

 • Marktplan

  3-6-2021

  Nieuw stadium Marktplan. Buurt praat mee over verkeer, parkeren en park...

Nieuws overzicht