Weer sporten!

Gepubliceerd: 29-4-2020

Na een wekenlange periode waarin er vanwege strikte coronamaatregelen nauwelijks nog gesport kon worden in Nederland, mogen kinderen en jongeren binnenkort weer buiten sporten. Onder duidelijke voorwaarden, dat wel. Maar het begin is er weer, constateert ook sportwethouder Antoon Peppelman tevreden. Hij hoopt dat sportverenigingen hun activiteiten zoveel mogelijk voor álle kinderen toegankelijk laten zijn.

Als het gaat om buiten sporten, dan zijn de maatregelen voor kinderen tot en met 12 jaar en jongeren tot en met 18 door de landelijke overheid flink versoepeld. Hoewel de maatregelen voor volwassenen ongewijzigd blijven, is sportwethouder Peppelman blij voor de jeugd. “De afgelopen weken hebben kinderen en jongeren vooral thuisgezeten. Daar word je natuurlijk niet blij van. Het is dan ook fijn dat de jeugd weer kan sporten. Wél met inachtneming van de nodige maatregelen, maar het begin is er weer.”
 

De versoepeling

Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden). Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Van 13 tot en met 18 jaar mag dat óók, maar moet er steeds minstens anderhalve meter tussen zitten. Binnensportactiviteiten zijn nog niet toegestaan. Sportkoepel NOC*NSF heeft een landelijk protocol verantwoord sporten opgesteld met duidelijke richtlijnen voor sportverenigingen. Aanvullend daarop is door de Veiligheidsregio Twente een Twents sportprotocol vastgesteld. De verenigingen worden nog nader geïnformeerd over deze aanvulling.
 

Proefdraaien

Wethouder Peppelman ziet dat veel Haaksbergse sportverenigingen al druk bezig zijn om de komende weken een georganiseerd buitensportaanbod aan te bieden aan hun jeugdleden. “Dat is mooi om te zien”, aldus de Peppelman. “Goed dat dat geleidelijk gebeurt, zodat iedereen rustig kan wennen aan het sportprotocol. Het doet me ook deugd dat veel van die verenigingen aan het nadenken zijn om ook voor niet-leden wat te betekenen. Ik zie het liefst dat sport zoveel mogelijk voor álle kinderen toegankelijk is.”
 

Buurtsportcoaches

Organisaties die óók buitenactiviteiten willen organiseren kunnen zich melden bij de gemeente, met een plan van aanpak waarin duidelijk staat hoe de handhaving van de regels georganiseerd wordt. Binnensportverenigingen die iets buiten willen doen, kunnen afspraken maken met beheerders van bestaande buitensportaccommodaties. “We zijn bovendien in gesprek met de Buurtsportcoaches om te kijken hoe je sport buiten de verenigingen kunt organiseren voor kinderen”, zegt Peppelman.
 

Op gepaste afstand

De wethouder realiseert zich dat het voor volwassen inwoners een hard gelag is dat zij nog niet als vanouds kunnen sporten in teamverband. “Dat begrijp ik. Dat is ook ontzettend vervelend. Dat geldt óók voor alle binnensporten. Maar als we ons met elkaar houden aan de landelijke richtlijnen, dan gaan we stap voor stap de goede kant op en zal er steeds iets meer mogelijk worden. Tot die tijd kun je natuurlijk wel in je eigen omgeving sporten. Een rondje hardlopen of mountainbiken op gepaste afstand van elkaar kan nog steeds!“
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat de verschillende sportverenigingen in Haaksbergen kunnen bieden? Kijk dan op de website van die individuele sportvereniging. Voor meer informatie over het sportprotocol van NOC*NSF verwijzen we u naar nocnsf.nl/sportprotocol. Heeft u vragen aan de gemeente? Bel dan met beleidsmedewerker Sport Niels Hartlief via (053) 573 45 67 of mail naar nj.hartlief@haaksbergen.nl.
 
Voetbal kinderen training

Meer nieuws

 • Rapportage 2021

  25-11-2021

  Gemeente Haaksbergen sluit 2021 af met 1,9 miljoen euro over....

 • Het Waarveld

  25-11-2021

  Achterstallig onderhoud van graven op begraafplaats Het Waarveld....

 • Asbest

  25-11-2021

  In de tuinen bij 't Kempke wordt aangetroffen asbest verwijderd....

Nieuws overzicht