Lindebomen verplant

Gepubliceerd: 20-3-2023

Bij de Lourdeskerk was geen plek meer voor twee grote Amerikaanse lindes. Ze moesten wijken voor bouwplannen onder en boven de grond, net als een linde bij de Wiedenbroeksingel.

De gemeente heeft een loonbedrijf ingeschakeld met de grootste verplantmachine van Nederland. Die heeft voor de Lourdeskerk de twee kluiten van drie meter doorsnede en een diepte van anderhalve meter uitgegraven. De lindes hebben allebei een nieuwe plek gekregen: de ene als herdenkingsboom bij de oude begraafplaats aan de Enschedesestraat en de ander om de hoek, aan de kant van de Benninkstraat. Ook aan de Wiedenbroeksingel moest een grote linde opschuiven om ruimte te maken voor de nieuwe rotonde die daar gepland is. De 26 ton zware kluit werd met de hulp van een hoogwerker een stukje verderop weer in de grond gezet. Deze boom heeft altijd zij aan zij gestaan met een grote veldkei, die daar sinds 1960 ligt. Die kei krijgt straks een prominente plek in het midden van de rotonde.

Aan de monitor

Deze volwassen bomen missen natuurlijk een aantal wortels door het verplanten. Met vochtmeters zullen ze dan ook goed in de gaten gehouden worden. Op elk moment van de dag is bekend hoeveel vocht en zuurstof er in de bodem zit, zodat ze goed verzorgd kunnen worden.

Meer nieuws

 • Nieuwe maaiproef

  10-7-2024

  Helemaal niet meer maaien onder bomen heeft meerdere voordelen....

 • Gratis zomerpakket

  10-7-2024

  Stichting Kinderhulp deelt gratis kinderpakketten uit aan gezinnen met laag inkomen....

 • Drugspand langer dicht

  9-7-2024

  De verzegeling van de schuur aan de Alsteedseweg was verbroken....

Nieuws overzicht