Onderhoud levend hout

Gepubliceerd: 18-1-2019

Naast de dorpen Haaksbergen, Buurse en De Hoeve kent de gemeente een uniek buitengebied, met bosrijke natuurgebieden, karakteristieke boerderijen, uitgestrekte weilanden en fraaie waterpartijen. Op veel plekken zijn ook bomenrijen, bosjes en houtwallen te vinden die het Haaksbergse landschap zo kenmerken. Al dat levende hout moet op een verstandige manier onderhouden worden.

Twente staat bekend als een gebied met een zogeheten coulissenlandschap. Een halfopen landschap dat door de beplanting en bebouwing het karakter van een toneel met coulissen heeft. In Haaksbergen bestaat die beplanting vooral uit bomenrijen en houtwallen. Beheer en onderhoud van dat levende hout (mits in eigendom van de gemeente) is in handen van de gemeente Haaksbergen. In totaal gaat het om ongeveer 175 knotbomenrijen, houtwallen, houtkanten, elzensingels en bosjes.

In overleg

Het afgelopen jaar heeft de gemeente een beheerplan opgesteld waar in staat hoe het onderhoud geregeld is voor de komende twaalf jaar. Dat is gedaan in overleg met diverse natuurorganisaties, LTO Noord en de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen. Het beheerplan is getoetst aan de natuurwetgeving, moet leefgebieden van planten en dieren verbeteren en ervoor zorgen dat dieren goed voedsel kunnen zoeken en vinden.

Kaalslag voorkomen

De komende maanden begint de gemeente met het onderhoud van de bomenrijen en houtwallen in het buitengebied. Sommige bomen worden bijvoorbeeld net boven de grond afgezaagd, waarna ze komend voorjaar weer volop kunnen uitlopen. Zo ontstaat er weer een nieuwe bosje dat geschikt is als leefgebied voor dieren van diverse pluimage. Op andere plekken laten we de begroeiing voorlopig wat meer staan. Bovendien werken we in fasen, zodat we complete kaalslag zoveel mogelijk voorkomen. Het onderhoud door Twente Milieu vindt de komende maanden plaats op de volgende locaties:

Bartelderweg, Benteloseweg, Bramerveldweg, Brammeloweg, Bretelerveldweg, Brummelhuizerbrink, Deelweg, Dekkersweg, Diepenheimseweg, Hulstweg, Kattendamsweg, Kinkelerweg, Klaashuisstraat, Kortenroelefweg, Meddelerweg, Mentinksweg, Morsinkhofweg, Munsterdijk, Niekerkerweg, Onlandsweg, Overbeekweg, Rietburgweg, Rode Braakweg, Rondeelweg, Rosinkweg, Steenhaarweg, Stegenhoekweg, Wargerinksweg, Wennewickweg en Zuidgrensweg.

Bomenrijen

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht