Oorlogsmonument

Gepubliceerd: 26-4-2017

Op het oorlogsmonument bij ’t Meuken staan de namen van acht Hoevenaren die in de periode 1940-1945 omkwamen door oorlogsgeweld. Vorige week werden zij herdacht tijdens een plechtige bijeenkomst rond het monument. Onder meer nabestaanden, kinderen en leerkrachten van de Sint Bonifaciusschool en de ouderengroep van UIT in ’t Meuken waren erbij. Burgemeester Kok en wethouder Van Spiegel legden een krans namens de gemeente.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid in De Hoeve hingen de vlaggen halfstok en werden er gedichten voorgelezen. Leerlingen van de Bonifaciusschool legden een bloemstuk. Datzelfde deed een afvaardiging van de Belangengemeenschap. Burgemeester Gerrit Jan Kok en wethouder Edith van Spiegel legden een krans uit naam van het gemeentebestuur.

Nooit meer

Het oorlogsmonument bij ‘t Meuken is jaren geleden geadopteerd door de nabijgelegen Sint Bonifaciusschool. De oudste leerlingen zorgen ervoor dat het netjes blijft. Vast onderdeel van de plechtige herdenking is de overdracht van het monument door groep 8 aan groep 7. Met een pluim voor de Hoevese schooljeugd en de woorden “Goed om te zien dat er weer een nieuwe generatie klaarstaat”, begon Gerrit Jan Kok zijn toespraak.

Niet vanzelfsprekend

De burgemeester vroeg de leerlingen of ze, terwijl ze bezig waren bij het monument, wel eens nagedacht hadden over de betekenis ervan. “Het is goed om daar even bij stil te staan”, aldus burgemeester Kok. “Om terug te denken aan hoe het was. En dat dit nóóit meer terug mag komen. We mogen niet vergeten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Geef vrijheid door!” Na de Last Post, twee minuten stilte en het Wilhelmus hesen enkele leerlingen de vlaggen weer in top. Ten teken dat het goede altijd het kwade overwint.


Foto: Betty Morsinkhof

Herdenking Hoeve

Meer nieuws

 • Marktplan

  18-7-2019

  Projectontwikkelaars samen om de tafel over het Marktplan....

 • Kennedymars

  18-7-2019

  Rob Welten loopt dit jaar mee. “De Kennedymars is een prachtige traditie!”...

 • Maatwerkvervoer

  17-7-2019

  Maatwerkvervoer van vier gemeenten langer bij Brookhuis....

Nieuws overzicht