Schulden aanpakken

Gepubliceerd: 18-4-2019

Twentenaren melden zich vaak te laat als ze langdurige problemen hebben met het betalen van rekeningen. Door betalingsachterstanden eerder aan te pakken, kunnen zij beter geholpen worden en kunnen groeiende schulden en andere problematiek worden voorkomen. Daarom slaan de veertien Twentse gemeenten en partners de handen ineen om beginnende schulden vroeger te signaleren en aan te pakken.

De Twentse gemeenten doen dit door eerder te kijken naar ontstane schulden. Vroegsignalering dus. Financiële problemen ontwrichten het functioneren van een huishouden enorm. Tussen de eerste betalingsachterstand en aanmelding bij de gemeentelijke schuldhulpverlening ligt gemiddeld vijf jaar. Vaak is de schuld dan al flink opgelopen en zijn er meerdere schuldeisers. Door schulden ontstaan bovendien andere problemen en daar willen de gemeenten samen wat aan doen.

Erger voorkomen

Bij vroegsignalering melden woningcorporaties, energiebedrijven, drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars vroegtijdig betalingsachterstanden. Na dat signaal neemt de betrokken gemeente contact op met de inwoner om samen een oplossing te vinden. Dat is goed voor de (financiële) zelfredzaamheid en het welzijn van inwoners. Zo kan erger worden voorkomen. Soms is bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen of kwijtscheldingen al genoeg om verdere betaalachterstanden te voorkomen.

Controle terugkrijgen

Wethouder Louis Koopman vindt het belangrijk dat Haaksbergen ook meedoet. “We willen de drempel voor hulp bij financiële problemen verlagen voor onze inwoners. Met deze aanpak laten we Haaksbergenaren zien dat we ook bij financiële zorgen een helpende hand kunnen bieden. Door er vroeg bij te zijn hebben inwoners die in de problemen dreigen te komen meer ruimte om helder na te denken, te handelen en de controle terug te krijgen”, aldus wethouder Koopman.

Ook samen tegen kinderarmoede

De Twentse gemeenten staan ook samen op tegen kinderarmoede in Twente. In Nederland groeien maar liefst 378.000 kinderen en jongeren op in armoede. Dat betekent dat 1 op de 9 kinderen lijdt onder de directe effecten van kinderarmoede, zoals geen eten en schoolspullen kunnen kopen. Dat leidt tot gezondheidsklachten op langere termijn. Ook de geldzorgen van ouders resulteren in stress bij kinderen. Er is daarnaast een reëel risico op sociale uitsluiting door het niet deelnemen aan sociale activiteiten om financiële redenen. De Twentse gemeenten vinden dat elk kind recht heeft op een gezonde en veilige ontwikkeling.

Ondertekening

Meer nieuws

 • Marktplan

  18-7-2019

  Projectontwikkelaars samen om de tafel over het Marktplan....

 • Kennedymars

  18-7-2019

  Rob Welten loopt dit jaar mee. “De Kennedymars is een prachtige traditie!”...

 • Maatwerkvervoer

  17-7-2019

  Maatwerkvervoer van vier gemeenten langer bij Brookhuis....

Nieuws overzicht