Stichting Leergeld

Gepubliceerd: 15-3-2018

Binnenkort wordt in Haaksbergen de Stichting Leergeld opgericht. Een stichting met als missie het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Kinderen van 4 tot 18 jaar krijgen kansen om te kunnen deelnemen aan activiteiten op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Wethouder Edith van Spiegel is blij met de nieuwe stichting.

De Stichting Leergeld gaat Haaksbergse kinderen op allerlei manieren bijstaan. “Meedoen op school is noodzakelijk, maar soms ook kostbaar”, zegt Edith van Spiegel. “Datzelfde geldt voor hobby’s en activiteiten ná school”. De stichting kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld door een nieuwe schooltas, tablet of het schoolreisje te betalen, maar ook door naschoolse activiteiten als muziekles of het lidmaatschap van de scouting voor rekening te nemen.

Plaatselijke stichting

De Stichting Leergeld is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die haar hulpverlening lokaal heeft georganiseerd. Haaksbergen had nog geen eigen stichting. Dat moest veranderen vond wethouder Van Spiegel. Inmiddels staat de stichting in de steigers en zijn er Haaksbergse vrijwilligers gevonden die het bestuur willen vormen. Het wordt een stichting ván Haaksbergenaren vóór Haaksbergenaren, waarbij het geld ook ín Haaksbergen ingezameld wordt. “Noaberschap in optima forma”, meent Van Spiegel.

Kindpakket en fondsen

De gemeente Haaksbergen biedt ook zelf ondersteuning aan kinderen als er financiële obstakels zijn. Sinds vorig najaar heeft de gemeente het Kindpakket. Kinderen die in armoede leven kunnen onder meer een vergoeding krijgen van de gemeente voor zwemlessen of een bijdrage in schoolkosten. Ook kunnen deze kinderen een beroep doen op het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds om sportieve of culturele activiteiten te bekostigen.

Meedoen = meetellen

Wethouder Van Spiegel ziet de Stichting Leergeld als een mooie aanvulling op het Kindpakket. “Want hoe meer geld er beschikbaar is, hoe meer kinderen we kunnen helpen. En als we over enige tijd merken dat het zinvol is om het Kindpakket en de activiteiten van de Stichting Leergeld wat aan te passen, dan doen we dat natuurlijk. Het gaat erom dat alle kinderen mogen meedoen. Want nu meedoen, is straks meetellen.”

Edith van Spiegel

Meer nieuws

 • Europese verkiezingen

  23-5-2019

  Op 23 mei was het opkomstpercentage in Haaksbergen 43,82%....

 • Diamanten bruidspaar

  23-5-2019

  Zestig jaar getrouwd: felicitaties voor Bernard en Marie Diepenmaat....

 • Verkeersexamen

  23-5-2019

  Zevende praktisch verkeersexamen: Alle leerlingen geslaagd!...

Nieuws overzicht