Trouwen in Haaksbergen

Gepubliceerd: 24-1-2019

Altijd een bijzonder moment als twee mensen elkaar het jawoord geven. Haaksbergen heeft alles in huis voor een gedenkwaardige huwelijksceremonie. Naast de trouwzaal van het gemeentehuis zijn er nóg eens vier fantastische trouwlocaties. En niet te vergeten: een groep deels nieuwe, bevlogen trouwambtenaren. Zij halen alles uit de kast om er voor het bruidspaar een feestelijke belevenis van te maken die helemaal bij ze past.

Haaksbergen beschikt over fraaie trouwlocaties die elk een eigen karakter hebben. Om te beginnen de historische trouwzaal in het ‘oude’ gemeentehuis, in het verleden dé plek voor het sluiten van het wettelijk huwelijk. Inmiddels is dit uitgebreid met vier zogeheten ‘Huizen der gemeente’. Zoals het lieflijke hervormde kerkje in Buurse. En de stijlvolle restaurants Bi’j de Watermölle, Villa de Blanckenborgh en Het Hagen. Bij de drie laatstgenoemde locaties is ook trouwen in de openlucht mogelijk.

Enthousiast

Zes enthousiaste Babsen (=Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) telt Haaksbergen. Deze trouwambtenaren gaan er voor om zo veel mogelijk aan de wensen van het aanstaande bruidspaar tegemoet te komen. Hoe zien beide partners de invulling van ‘hun’ grote dag? Dat is waar het om draait. Het is goed om daar vooraf samen uitgebreid bij stil te staan. Bovendien is het fijn dat je elkaar vóór de trouwerij al een keer hebt gezien. Dat voelt toch wat gemakkelijker.

Ingrediënten

Het liefst ontmoet de trouwambtenaar het aanstaande bruidspaar bij hen thuis. In hun eigen omgeving zijn ze doorgaans het meest zichzelf. De sfeer in huis zegt al iets over deze twee mensen. Welke personen zijn belangrijk in hun leven? Hoe hebben ze elkaar ‘gevonden’? Wat vinden ze nou zo aantrekkelijk in elkaar? Vaak zijn thuis allerlei aanknopingspunten te vinden die gespreksstof opleveren. Foto’s, kinderen, huisdieren. Uit al die ingrediënten kan de Babs een persoonlijk verhaal bereiden dat past bij het stel.

Gezellig en ongedwongen

Hoogtepunt van de trouwdag is het uitspreken van het jawoord naar elkaar. Had de huwelijksplechtigheid in het verleden een formeel karakter, tegenwoordig kiezen de meeste bruidsparen voor een ongedwongen sfeer. Uiteraard zijn er enkele officiële plichtplegingen waar je niet omheen kunt. Zoals de trouwbelofte, het ondertekenen van de huwelijksakte door beide partners en hun getuigen. Deze momenten worden omlijst door een intiem en gezellig samenzijn. Met ruimte voor een lach en soms ook voor een traan. Zijn er kinderen, dan worden die erbij betrokken. Wat de twee hoofdpersonen maar wensen. Als zij later met een goed gevoel terugkijken op hun huwelijksdag, dan is ook de trouwambtenaar tevreden.


Trouwambtenaren Clemens Kienhuis, Simone Sprakel-Ganzeboom, Anouchka Scholten, Monique van Eyndhoven en Marcel Zaat stellen zich voor. René van der Kuil ontbreekt op de foto. Foto: Betty Morsinkhof 

BABS

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht