Werkbezoek Nijhof

Gepubliceerd: 10-1-2019

Met de focus op duurzaamheid en dierenwelzijn bouwden Jan en Carinne Nijhof in 2016 een ‘slimme’ varkensstal aan de Oude Boekeloseweg. Daarmee behoort het familiebedrijf tot de meest innovatieve varkenshouderijen van ons land. Op uitnodiging van de Nijhofs nam het college een kijkje achter de schermen.

Destijds is bewust gekozen voor een innovatieve varkensstal, mede op aandringen van dochter Femke en zoon Luuk. “Van de agrarische opleidingen die zij volgden  brachten ze nieuwe inzichten mee op gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. Wij vonden het de moeite waard om dit serieus te bekijken”, legde Jan Nijhof uit. “Femke en Luuk zijn de beoogde bedrijfsopvolgers. Alleen door mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen lukt het om overeind te blijven. Wij zijn enthousiaste ouders, met twee enthousiaste kinderen. Dan ga je er voor!”

Investering

De varkenstak van maatschap Nijhof telt ruim 1000 zeugen. De innovatieve huisvesting voor kraamzeugen en pasgeboren biggen voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De moedervarkens hebben meer ruimte en bewegingsvrijheid. Voor de pasgeboren biggen zijn couveuses met vloerverwarming beschikbaar. Voeren gebeurt via een computergestuurd voerstation. Verder is er een automatisch klimaatsysteem. Biologische luchtwassers - gecombineerd met warmteterugwinning - filteren stof en geur uit de stal. Er is grondkanaalventilatie toegepast en kraamhokken zijn voorzien van een regelbare luchtinlaat. Al met al een flinke investering. Om nog voor SIDS-subsidie (Stimulering Integraal Duurzame Stal) in aanmerking te komen was enige snelheid geboden. “Ik moet eerlijk zeggen dat de gemeente daarin heel goed heeft meegedacht.”

Zelfvoorzienend

Pasgeboren biggen gedijen het best in een warme omgeving. De temperatuur in hun verblijf is zo’n 24 graden en dat kost veel energie. Maar op het dak van de stal liggen zonnepanelen. Er is een warmtepomp, terwijl een warmtewisselaar zorgt voor warmteterugwinning uit het water van de luchtwasser. “In tweederde van onze energiebehoefte zijn we zelfvoorzienend. Op een bestaande stal worden ook zonnepanelen geplaatst. Dan kunnen we 80 procent van de benodigde stroom zelf opwekken. Ons doel is om klimaatneutraal te worden.”

Varkens en kuikens

Naast varkens heeft maatschap Nijhof een pluimveetak met vleeskuikens. “Die willen we niet missen. Wellicht halen we in de toekomst de varkens en kuikens uit elkaar. Mede vanwege het risico op ziektes. Breekt er bijvoorbeeld vogelgriep uit, dan gaat het hele bedrijf, inclusief de varkenshouderij, op slot. Door opsplitsing kan je dat voorkomen.”

Passie

Voor een rondleiding door de varkensverblijven hesen de wethouders Jan-Herman Scholten, Arja ten Thije en Louis Koopman zich in een overall en laarzen. Ze keken rond in de kraamkamers. Hielden uiteraard een pasgeboren biggetje op de arm. Ze kregen uitleg over date-gates: automatische hekken die de beren toegang geven tot de zeugen. Onder de indruk waren ze van het ‘zenuwcentrum’ vol moderne technologie. Met passie voor hun vak deelden de Nijhofs een heleboel weetjes met hen.

Eerlijk verhaal

“Onze sector ligt onder vuur. Iedereen is vrij om daar zijn eigen opvattingen over te hebben. Maar vaak weten mensen niet wat er allemaal gebeurt op een varkensbedrijf. En door onwetendheid is een vooroordeel snel gevormd”, aldus Jan Nijhof. “Wij willen transparant zijn en een eerlijk verhaal vertellen. Daarom hebben we hier een zichtstal waar mensen kunnen meekijken. Ook draait daar een bedrijfsfilm. De deur staat altijd open. Iedereen kan dus spontaan binnen lopen.”


Foto: Betty Morsinkhof

Werkbezoek

Meer nieuws

 • Kennismaking

  18-6-2019

  Dinsdag 18 juni: college van B&W op bezoek in Sint Isidorushoeve....

 • Bestuursrapportage

  13-6-2019

  Prognose voor 2019: gemeentelijke financiën baren zorgen....

 • Inspiratieavond

  13-6-2019

  Op dinsdag 18 juni inspiratieavond over 75 jaar Vrijheid & Verzoening....

Nieuws overzicht