Wooncoaches

Gepubliceerd: 19-11-2015

Haaksbergenaren die het leuk vinden om plaatsgenoten te adviseren over duurzaam wonen kunnen aan de slag als wooncoach. In die rol ondersteunen ze huiseigenaren bij vragen over energie en energiebesparing, wooncomfort en langer thuis blijven wonen, verbouwen en onderhoud. De wooncoaches maken deel uit van de Stichting Duurzaam (t)huis Twente en krijgen voordat ze op pad gaan goede begeleiding en training.

De wooncoaches bezoeken geïnteresseerde inwoners thuis en geven informatie en advies. Ook kunnen ze doorverwijzen en samenwerken met Haaksbergse bouwbedrijven of andere bedrijven die duurzame oplossingen leveren. De woningcoaches blijven echter onafhankelijk. Ze krijgen goede begeleiding, maken deel uit van een regionaal team met andere wooncoaches, kunnen een beroep doen op een inspirerende coördinator en kunnen daarnaast deelnemen aan interessante bijeenkomsten.

Subsidie

De veertien Twentse gemeenten willen de woningen in Twente milieuvriendelijker maken. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dit belangrijk. Reden voor het Rijk om hiervoor een subsidie beschikbaar te stellen. Daardoor zijn de gemeenten in staat om een aanpak te organiseren, waarbij woningeigenaren die geïnteresseerd zijn in verduurzaming van hun woning onafhankelijke ondersteuning krijgen. Die ondersteuning komt van de wooncoaches. Dertig in totaal in Twente en Haaksbergen heeft er twee nodig.

Op vrijwillige basis

De wooncoaches maken deel uit van de Stichting Duurzaam (t)huis Twente, waar ook de Twentse gemeenten, kennisinstellingen en betrokken bedrijven bij zijn aangesloten. De stichting is op zoek naar enthousiaste Haaksbergenaren die zich op vrijwillige basis willen inzetten. De tijd die er mee gemoeid is, is ongeveer twee tot drie dagdelen per week. Verder is het belangrijk dat iemand goed met mensen om kan gaan en informatie op eenvoudige wijze kan overdragen. Ze kunnen rekenen op een vrijwilligersbijdrage met onkostenvergoeding.

Meer informatie

Geïnteresseerde wooncoaches in spe kunnen zich voor meer informatie of voor aanmelding richten tot Johnny Janssen van de gemeente, via ja.janssen@haaksbergen.nl of (053) 573 45 67. Dat kan tot en met vrijdag 4 december.

Ook voor bedrijven 

Bedrijven die inwoners willen helpen om hun huis te verduurzamen kunnen partner worden van de Stichting Duurzaam (t)huis Twente. De stichting DTT, een initiatief van de Twentse gemeenten in samenwerking met Stichting Pioneering, de Kamer van Koophandel, Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de provincie Overijssel, is er om mensen te helpen maatregelen te nemen om duurzamer te wonen. Daarvoor stuurt de stichting binnenkort wooncoaches op pad. Voor die wooncoaches is het belangrijk te weten wat lokale bedrijven op dat gebied in huis hebben. De stichting DTT biedt bedrijven ook kennis over duurzaamheid en helpt kennis te delen. Interesse? Bel of mail Johnny Janssen via ja.janssen@haaksbergen.nl of (053) 573 45 67. Dat kan tot en met vrijdag 4 december.

Huis onder vergrootglas

Meer nieuws

 • Openingstijden Pasen

  15-4-2019

  In verband met de paasdagen zijn er aangepaste openingstijden....

 • Schulden aanpakken

  18-4-2019

  Twentse gemeenten pakken schulden van inwoners samen eerder aan....

 • Interview Welten

  18-4-2019

  Zes vragen aan Rob Welten: “Ik vind dat ik eerst vooral moet gaan luisteren”...

Nieuws overzicht