Zomerhuisjes

Gepubliceerd: 12-10-2017

Acht recreatiewoningen in het buitengebied krijgen misschien in de toekomst toch een woonbestemming. De provincie heeft sinds dit voorjaar nieuw beleid, waardoor er nieuwe mogelijkheden zijn ontstaan. Het college is bereid het bestemmingsplan aan te passen, zodat de zomerhuisjes een woonbestemming krijgen. Voor het zover is moeten de eigenaren echter wél aan enkele voorwaarden voldoen en moet de gemeenteraad nog ‘ja’ zeggen.

Enige tijd geleden wilde de gemeente al meewerken aan de wens van eigenaren van negen zomerhuisjes om er het hele jaar door te mogen wonen. De provincie was het daar niet mee eens en ging bij de Raad van State in beroep. Door het nieuwe beleid van de provincie zijn er nu toch mogelijkheden. Niet voor alle negen zomerhuisjes, maar voor zeven. Het provinciale beleid kent namelijk enkele criteria. Eén daarvan is dat de recreatiewoningen vanaf 2003 permanent en doorlopend bewoond moeten zijn. Bij twee zomerhuisjes is dat niet het geval. Dan is er nóg een recreatiewoning die nu in aanmerking komt voor een woonbestemming. Ook hierover heeft de Raad van State zich in het verleden gebogen. Voor deze mensen moest het mogelijk worden de recreatiewoning permanent te bewonen.

Ontsierende bebouwing

De gemeente is bereid om een woonbestemming toe te kennen aan de acht recreatiewoningen, maar er moet wel aan enkele voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten de eigenaren een milieutechnisch rapport aanleveren, waarin wordt geconcludeerd dat permanente bewoning geen negatieve milieueffecten heeft. Ook moet de woningeigenaar bijdragen aan verbetering van het buitengebied door 500 m2 ontsierende verbouwing te slopen. Heeft de woningeigenaar die bebouwing niet op het eigen perceel, dan op een perceel van een ander. Gemeentelijk beleid staat een dergelijke tegenprestatie toe. En in het provinciaal beleid staat dat de eigenaar van een nieuwe woning een tegenprestatie moet leveren die bijdraagt aan verbetering van het buitengebied. Het voorstel van het college past in die lijn.

Niet alle zomerhuizen

In Haaksbergen staan nog veel meer zomerhuizen. Het aanbod van het college geldt alleen voor de acht zomerhuizen. Al die andere zomerhuisjes zijn eerder al beoordeeld. De gemeente is daarbij tot de conclusie gekomen dat een woonbestemming daar niet op zijn plaats was. In bepaalde gevallen hebben bewoners wel het recht gekregen er zo lang ze leven te mogen blijven wonen. De woningen die nu wél in aanmerking komen voor een woonbestemming krijgen de mogelijkheid, omdat de gemeenteraad in het verleden heeft bepaald dat deze zomerhuisjes een woonbestemming moeten krijgen (zeven zomerhuisjes) óf omdat de Raad van State zich daarover heeft uitgesproken (één woning). Naar verwachting spreekt de gemeenteraad dit najaar over het voorstel van het college.

Gemeentehuis

Meer nieuws

 • Twentse Energie Strategie

  22-3-2018

  Krachten gebundeld in Twentse Energie Strategie (TES)...

 • Kandidaten

  22-3-2018

  De voorlopige lijst met gekozen kandidaten voor de gemeenteraad...

 • Cursus Digisterker

  22-3-2018

  Bibliotheek organiseert vanaf woensdag 4 april weer de cursus Digisterker...

Nieuws overzicht