Paspoort

U kunt een paspoort aanvragen in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u het paspoort afhalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Informatie paspoort

Het paspoort is naast een identiteitsbewijs ook een reisdocument. Het Nederlandse paspoort is geldig in alle landen ter wereld. We kennen de volgende documenten: 

  • Nationaal paspoort vanaf 18 jaar, 10 jaar geldig
  • Nationaal paspoort voor jongeren tot 18 jaar, 5 jaar geldig
  • Zakenpaspoort vanaf 18 jaar met extra visumpagina's
  • Zakenpaspoort tot 18 jaar met extra visumpagina's.

Zakenpaspoort
Het zakenpaspoort is een nationaal paspoort met meer pagina's (64 in plaats van 32). Bij mensen die erg veel reizen kan na verloop van tijd ruimtegebrek ontstaan voor visastempels. Door het grotere aantal pagina's in het zakenpaspoort ontstaat dit probleem niet of veel minder snel.

Ophalen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen

Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunnen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen zonder afspraak bij de receptie opgehaald worden.

Minderjarige kinderen

Bij het reizen naar het buitenland moeten minderjarige kinderen een eigen reisdocument hebben. Als u ervoor kiest een paspoort aan te schaffen voor uw minderjarige kind(eren) dan moet worden voldaan aan de onderstaande voorschriften:

  • Het minderjarige kind moet bij het indienen van de aanvraag en het ophalen altijd in persoon aanwezig zijn.
  • Het overleggen van een verklaring van instemming, ingevuld en ondertekend door beide ouders/verzorgers of door de ouder die alleen het gezag heeft.
  • Als een verklaring van instemming wordt overgelegd ook een kopie van de legitimatiebewijzen van beide ouders/verzorgers of de ouder die alleen het gezag heeft.

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen reisdocumenten (die nog niet officieel aan het verkeer zijn onttrokken of ongeldig gemaakt) die u in uw bezit heeft;
  • één recente goedgelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de landelijke kwaliteitseisen;
  • bij vermissing van uw paspoort hoeft u niet meer eerst naar de politie om een proces-verbaal van vermissing op te laten maken. U vult nu een verklaring van vermissing in bij de balie van de afdeling Publiekszaken.

Vermissing

Bij vermissing van uw paspoort kunt u aangifte doen bij de afdeling Publiekszaken van uw gemeente. U hoeft dus niet meer eerst aangifte te doen van vermissing bij de politie. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een verklaring van vermissing in waarin u uitlegt op welke manier u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld kunt u een nieuw document aanvragen. Neemt u eventuele andere documenten (identiteitskaart, rijbewijs) mee die helpen bij het vaststellen van uw identiteit.

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Alle aangiften worden streng gecontroleerd. Bij vermoeden van misbruik of het vermoeden van een valse aangifte of verklaring wordt u doorverwezen naar de politie voor nader onderzoek.  

Doorlooptijd

U kunt het paspoort vijf werkdagen na het indienen van de aanvraag zelf afhalen bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Spoedprocedure

Er zijn omstandigheden denkbaar dat u niet vijf werkdagen kunt wachten. U kunt dan gebruik maken van de spoedprocedure. Als u de aanvraag voor uw nieuwe paspoort voor 12.30 uur indient dan kunt u uw reisdocument de volgende werkdag (maandag t/m vrijdag) rond 09.00 uur al ophalen. U betaalt wel een fors extra bedrag voor deze spoedprocedure naast de kosten voor het reisdocument zelf. Zie hiervoor het kostenoverzicht hieronder.

Kosten

 
Nationaal paspoort vanaf 18 jaar, 10 jaar geldig € 75,80
Nationaal paspoort voor jongeren tot 18 jaar, 5 jaar geldig € 57,30
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar met extra visumpagina's € 75,80
Zakenpaspoort tot 18 jaar met extra visumpagina's € 57,30
Spoedtoeslag naast de kosten voor het paspoort € 51,60

Prijspeil: 1 januari 2022

Aanvragen

Aanvragen aan de publieksbalie in persoon.