Rijbewijs

Voor een rijbewijs moet u twee keer persoonlijk naar het gemeentehuis komen: de eerste keer voor het indienen van de aanvraag en de tweede keer voor het ophalen van uw rijbewijs. Maak voor het aanvragen van uw rijbewijs een afspraak. Een rijbewijs wordt voor maximaal 10 jaar afgegeven. De kosten betaalt u bij het indienen van de aanvraag. U kunt uw rijbewijs na vijf werkdagen ophalen.  

Meenemen

 • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
 • bij vernieuwing of categorie-uitbreiding: het rijbewijs dat u al in uw bezit heeft;
 • bij een verlopen rijbewijs: uw rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs;
 • in alle gevallen een recente goedgelijkende kleurenpasfoto die aan de landelijke kwaliteitseisen voldoet.

Kosten

 
Rijbewijs € 51,10
Spoedaanvraag rijbewijs € 90,75
Gezondheidsverklaring € 41,50

Prijspeil: 1 september 2024

Ophalen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen

Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunnen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen vijf werkdagen na het indienen van de aanvraag zonder afspraak bij de receptie opgehaald worden.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk. Dat kan online op de website van de RDW (inloggen moet met DigiD) of persoonlijk bij de gemeente. Wilt u de vermissing bij de gemeente melden? Maak dan eerst een afspraak. En neem bij uw bezoek aan de balie een geldig identiteitsbewijs mee.

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Alle aangiften worden streng gecontroleerd. Bij vermoeden van misbruik of het vermoeden van een valse aangifte of verklaring wordt u doorverwezen naar de politie voor nader onderzoek.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring)

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt;
 • U een medische beperking heeft;
 • U een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus nodig heeft.

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Dit formulier kunt u kopen bij de Publieksbalie. U vult de gezondheidsverklaring voor zover mogelijk zelf in en stuurt deze vervolgens  naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). U krijgt dan van het CBR bericht over een eventuele keuring of het vervolg van de procedure. 
Afhankelijk van het model gezondheidsverklaring dat u nodig heeft betaalt u een bedrag dat varieert van € 34,80 tot € 41,50. 
Wij adviseren u niet tot het laatste moment te wachten met het starten van de aanvraag voor een gezondheidsverklaring, want deze procedure neemt enige weken in beslag.

Gezondheidsverklaring digitaal indienen

Inwoners die een gezondheidsverklaring voor het rijbewijs of groot rijbewijs nodig hebben kunnen de gezondheidsverklaring digitaal invullen via Mijn CBR (http://mijn.cbr.nl).

Het voordeel van digitaal indienen is dat het sneller gaat dan de papieren aanvraag. Daarnaast kunnen inwonerss die digitaal de gezondheidsverklaring indienen op Mijn CBR de status van de aanvraag op elk moment bekijken.

Inwoners die niet de mogelijkheid hebben om de gezondheidsverklaring digitaal in te vullen kunnen een papieren exemplaar bestellen. De bestelmogelijkheden zijn:

 • GV voor alle rijbewijzen: via de webshop van het CBR (pgv.cbr.nl). Dit kan zonder DigiD
 • GV voor alle rijbewijzen: op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem)
 • GV voor groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers
 • GV voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.

N.B. aan de publieksbalie zijn alleen nog de verklaringen voor 75-plussers en voor inwoners die vanwege hun gezondheid gekeurd moeten worden verkrijgbaar.

Aanvragen

Spoedaanvraag:

Heeft u uw rijbewijs sneller nodig dan de termijn van vijf werkdagen dan kunt u kiezen voor een spoedprocedure. Als u voor 12.30 uur uw nieuwe rijbewijs aanvraagt dan kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al afhalen. Aan deze procedure zijn voor ons extra kosten verbonden die wij aan u in rekening brengen. Zie hiervoor het kostenoverzicht hierboven.

Categorie-uitbreiding

Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een categorie-uitbreiding dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw nieuwe rijbewijs wordt dan de door u behaalde categorie toegevoegd.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl