75 jaar vrijheid

Gepubliceerd: 28-11-2019

Haaksbergen viert volgend jaar 75 jaar vrijheid. Het is op 1 april 2020 namelijk precies driekwart eeuw geleden dat Haaksbergen werd bevrijd door de geallieerden. Deze week presenteerde het comité “75 jaar vrijheid” het uitgebreide jubileumprogramma. Daarin zitten volop activiteiten voor jongeren en speelt het thema verzoening een belangrijke rol.

Dat laatste is niet overal in Nederland zo gewoon als in Haaksbergen. Maar verzoening past bij de Haaksbergse manier van herdenken en vieren. Haaksbergen grenst nu eenmaal aan Duitsland en heeft al ruim dertig jaar een hechte partnerschap met de gemeente Ahaus, waar intensief uitdrukking aan wordt gegeven. In alle lagen van beide gemeenschappen zijn er contacten. Niet alleen bestuurlijk, maar ook tussen inwoners onderling. En er is al decennialang een samenwerkingsverband tussen Het Assink lyceum en de Anne Frank Realschule Ahaus.

Niet vanzelfsprekend

Niet voor niets was wethouder Werner Leuker van Ahaus eerder deze week bij de officiële perspresentatie. Samen met burgemeester Rob Welten en comitévoorzitter Han Noordink vertelde hij over het samen optrekken en uiteraard over het uitgebreide jubileumprogramma. “De wereld laat helaas nog te vaak zien dat vrede niet vanzelfsprekend is”, aldus de Duitse wethouder. “En de jongeren van nu weten gelukkig niet wat oorlog is. Maar het is belangrijk dat ze er wél over horen. Daarom kent het jubileumprogramma ook veel onderdelen voor jongeren.”

Verhalen vertellen

Burgemeester Rob Welten knikt veelbetekenend bij het horen van de woorden van wethouder Leuker. “Dat geldt uiteraard voor Duitse én Nederlandse jongeren. Daarom is het zo mooi dat ze elkaar ook tijdens het jubileumprogramma ontmoeten en samen aan de hand van verhalen van toen ervaren hoe het was om in een oorlog te leven. Zoals bij de lezing van schrijfster Johanna Reiss, die opgroeide in de oorlog. Zij neemt de jongeren mee in haar leven als onderduiker in Usselo in de Tweede Wereldoorlog. Echte verhalen van echte mensen maken indruk op jongeren. Die verhalen moeten verteld worden.”

Anne Frank-boom

Ook op andere punten in het jubileumprogramma vinden Haaksbergen en Ahaus elkaar. “In beide gemeenten gaan we in januari volgend jaar een Anne Frank-kastanjeboom planten”, licht comitévoorzitter Han Noordink toe. “Uit de kastanjes van de boom die in de tuin van Anne Frank aan de Amsterdamse Keizersgracht stond zijn verschillende jonge boompjes gekweekt. Daarvan willen we er symbolisch eentje in Ahaus en Haaksbergen planten. In Ahaus komt die bij het monument voor omgekomen Joden, in Haaksbergen hebben we nog verschillende plekken op het oog.”

Triomftocht

Met het planten van de Anne Frank-kastanjes is meteen het eerste onderdeel van het jubileumprogramma een feit. Het zwaartepunt van het programma ligt in de periode van 24 maart tot en met 5 mei. “Op zaterdag 24 maart 1945 vond er in Haaksbergen een vergissingsbombardement plaats, waarbij vele dodelijke slachtoffers vielen en Haaksbergen diep werd geraakt. Daarom onthullen we op die dag volgend jaar een herdenkingsplaquette aan de Buurserstraat”, aldus Noordink. “En een week later vieren we op 1 april de bevrijding op fraaie wijze met een historische triomftocht, inclusief oude legervoertuigen, door de Eibergsestraat.”

Sponsoren

Ook tijdens de perspresentatie was het voor Leuker, Welten en Noordink ondoenlijk om het complete jubileumprogramma langs te lopen. Toch wil voorzitter Noordink er nog wel even bijzonder programmapunt uitlichten. “Op 5 mei hebben we een groots bevrijdingsconcert gepland, midden op de Markt. Dat wordt een heel festijn. Maar om dat te kunnen bekostigen zoeken we nog wel sponsoren. De sponsorcommissie gaat op korte termijn met een aantal Haaksbergse bedrijven om tafel. Maar geïnteresseerde ondernemers mogen zich ook altijd melden hoor”, besluit Noordink.


Inwoners denken mee

In Haaksbergen dachten inwoners graag mee over de viering van 75 jaar vrijheid. Vertegenwoordigers uit alle lagen van de Haaksbergse bevolking namen zitting in een breed kerncomité. Dit comité, ondersteund door de gemeente, heeft tijdens inspiratieavonden ideeën opgehaald uit de lokale samenleving. Het uitgebreide jubileumprogramma is dan ook een programma ván inwoners vóór inwoners.

Het uitgebreide jubileumprogramma leest u hier (PDF)

Perspresentatie

Meer nieuws

 • Verkeersexamen 2022

  16-5-2022

  Alle 222 leerlingen geslaagd voor het praktisch verkeersexamen....

 • Bouwplannen Brem

  13-5-2022

  Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad bevroren voor de duur van een jaar....

 • Bodemonderzoek

  12-5-2022

  Bodemonderzoek bij tien speelplekken om asbest uit te sluiten....

Nieuws overzicht