Uitleg maaibeleid

Gepubliceerd: 2-8-2021

We hebben het allemaal wel gezien de afgelopen weken: het openbaar groen binnen de bebouwde kom staat er anders bij dan we allemaal gewend zijn. Op sommige velden staat het gras hoog, op andere plekken bloeien de bloemen prachtig en verderop schiet het onkruid de grond uit is het hoog tijd voor een bezoekje van de grasmaaier. Maar het ene groen is het andere niet. Het groen dat we laten groeien voor meer biodiversiteit moeten we niet verwarren met onkruid, dat uiteraard gewoon verwijderd moet worden. Een korte uitleg over ons maaibeleid aan de hand van foto’s.

Hoog gras in woonwijkHoog gras: Op allerlei veldjes staat het gras hoog.

Hoog gras

Op allerlei veldjes in Haaksbergen staat het gras hoog. Het wordt minder vaak gemaaid en maaiafval wordt afgevoerd. De bodem verschraalt daardoor en gras wordt bij droogte minder dor, waardoor er op den duur verschillende kruiden en grassoorten komen. Dat duurt een jaar of twee, drie. Langzamerhand wordt het gras steeds aantrekkelijker voor bijvoorbeeld bijen, kevers en andere insecten. De grasranden worden wel kort gemaaid om overlast van bijvoorbeeld teken of overhangend gras te voorkomen. Het gras mag uiteraard niet het zicht op de weg belemmeren.

BloemenmengselBloemenmengsels: Kleurrijke bloemen bij het Glazen Bos.

Bloemenmengsels

Hopelijk heeft u ook de kleurrijke bloemen al gezien her en der in Haaksbergen. Op grasvelden zijn stroken gras uitgefreesd en ingezaaid met bloemenmengsels. Vaak staan de bloemen er mooi bij. Op sommige plekken doen ze iets minder goed door bijvoorbeeld te veel schaduw. Iets om over na te denken of we dat een volgende keer anders kunnen doen. De bloemenmengsels dragen samen met het hogere gras bij aan meer biodiversiteit.

Speel- en trapveldjeSpeel- en trapveldjes: Grasvelden die zijn bedoeld om op te spelen worden kort gemaaid.

Speel- en trapveldjes

Grasvelden die zijn bedoeld om op te spelen worden net als altijd gewoon kort gemaaid. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten en spelen. Deze velden zijn officieel aangemerkt als speelveld.

Onkruid

Naast het maaibeleid voor grasvelden hebben we ook te maken met onkruid in plantsoenen. We beleven een zomer met veel natte en warme dagen. Ideaal voor onkruid. Het onkruid schiet dan uit de grond. De medewerkers van Twente Milieu doen hun best om de boel bij te benen en brandnetels, distels en ander onkruid te verwijderen. Dat gebeurt aan de hand van afspraken die tussen de gemeente en Twente Milieu zijn gemaakt over het onderhoudsniveau. Heel Haaksbergen volledig onkruidvrij maken kan niet, maar van overlast mag geen sprake zijn. Ergert u zich aan onkruid in uw buurt? Geef het dan door via haaksbergen.nl/meldingopenbareruimte of via de app ‘Mijn gemeente’. Dat zien wij gegarandeerd! Dat is niet altijd het geval bij een algemeen bericht op Facebook.

Waarom meer biodiversiteit?

Afgelopen zomers hebben de planten, struiken en bomen geleden onder de droogte. Dorheid is een bedreiging voor insecten. Daarom zijn de gemeente en Twente Milieu, mede op aandringen van de samenwerkende natuurorganisaties, aan de slag gegaan met het creëren van een betere leefomgeving voor de kleine beestjes. Dat is om meerdere redenen van belang. Insecten vormen als voedsel voor bijvoorbeeld vogels een belangrijk onderdeel van de kringloop in de natuur. Daarnaast zijn het natuurlijke vijanden van de weinig geliefde eikenprocessierupsen. Ook u kunt helpen door bloemenmengsels te zaaien en bloembollen te poten!

Bloemenmengsel

Meer nieuws

 • Pre-games

  22-9-2021

  Zaterdag 25 september komen G-voetballers naar Haaksbergen....

 • Twee diamanten paren

  22-9-2021

  Gelukwensen voor de bruidsparen Witting en Van der Molen....

 • Bomen Buurserzand

  20-9-2021

  Bomen maken plaats voor heide in deel Buurserzand. Uitleg in videorapportage....

Nieuws overzicht