Groenadoptieproject

Gepubliceerd: 13-7-2017

De groenomvorming in Haaksbergen heeft al veel moois opgeleverd. Inwoners gaan over op groenadoptie of brengen andere ideeën naar voren om hun eigen leefomgeving te verfraaien. Zo ook bewoners van de Ravelstraat, geïnspireerd door groenprojecten elders in de muziekbuurt. Hoveniersbedrijf Koppelman heeft het binnenterrein inmiddels een complete make-over gegeven. Een duurzaam project, waarin groen, spelen, water en wegen bijeen zijn gebracht.

Navraag leerde dat een groot deel van de Ravelstraat positief staat tegenover groenadoptie. De wensen van bewoners werden geïnventariseerd: herbeplanting van het binnenterrein en de groenvakken langs de straat. Meer parkeerplaatsen. “De gemeente suggereerde zelf om meteen het speelterrein aan te pakken. De speeltoestellen bleken op de nominatie te staan om vervangen te worden”, vertelt Ruud Wildenborg. Samen met Annelies Waanders, Ria Deggerich, Marcel Leferink en Arjan Laarhuis is hij de drijvende kracht achter het project. Ze gingen om tafel met Hoveniersbedrijf Koppelman die hun wensen uitwerkte in een fraai ontwerp, met groen en een speelzone. De hele buurt enthousiast… “Totdat ik er als waterman tussendoor kwam fietsen”, onthult Karel Frühling, medewerker water- en rioolbeheer van de gemeente.

Klimaatbestendig

“We proberen Haaksbergen klimaatbestendig te maken”, aldus Frühling. “Waar het kan proberen we regenwater op te vangen in de openbare ruimte. Dat moet ook wel, want in de toekomst kunnen we door de klimaatverandering extremer weer verwachten. Vooral bij hevige regenval kan de riolering het niet goed afvoeren.” Het binnenterrein van de Ravelstraat leent zich volgens hem prima voor de aanleg van een wadi (een soort waterberging, red.). In dit geval een verdiept aangelegd grasveld met een speciale goed doorlatende onderlaag. “Hiermee laten we zien dat een wadi niet per definitie een kaal grasveld hoeft te zijn. Aan weerszijden een doeltje en je hebt een trapveldje”, schetst hij. Omwonenden hadden echter hun bedenkingen. “Onze grootste zorg was dat het een modderpoel zou worden. We wilden eerst goed onderzocht hebben of deze manier van waterberging kans van slagen heeft”, legt Ruud Wildenborg uit.

Even slikken

De gemeente schakelde een expert in waterbergingssystemen in om een goed onderbouwd technisch plan uit te werken. Dat leverde een even eenvoudige als doeltreffende oplossing op. Onder meer door middel van schanskorven (‘muurtjes’ van losse stenen opgesloten in draadgaas) zijn in het binnenterrein niveauverschillen aangebracht. Het hemelwater wordt eerst opgeslagen in de wadi en vervolgens via een aparte drainageleiding afgevoerd naar een sloot verderop in de Veldmaat. Maar met de aanleg van een wadi was het oorspronkelijke tuinontwerp van de baan. En dat was voor de bewoners van de Ravelstraat even slikken.

Constructief

Door deze switch heeft het project vertraging opgelopen. De ontwerptekening moest verschillende keren worden aangepast voordat de buurt kon instemmen met het plan. “Alle betrokken partijen, de bewoners, hovenier Koppelman en de gemeente, hebben constructief meegedacht. Zo zijn we samen tot dit plan gekomen. Er is veel overlegd, maar dat heeft zin gehad”, vindt Wildenborg. Karel Frühling: “Voorop staat dat het voor omwonenden een plek moet worden waar ze zich prettig voelen. De input die zij leveren is waardevol. Want zij zijn de experts van hun eigen leefomgeving en weten als geen ander wat er speelt.” Dat de wadi wordt weggehaald als die niet naar behoren functioneert is voor de buurt een geruststellende gedachte. De eerste hoosbui is inmiddels geweest. En het water is keurig weggezakt in de wadi.

Samen aan de slag

De plantsoenen in de straat zijn in april nieuw ingericht. “Koppelman heeft voor ons de planten op de juiste plek neergezet. En wij als buurtbewoners hebben het vervolgens gepoot. Wij zijn verantwoordelijk voor onkruid wieden, klein snoeiwerk en het schoonhouden van het terrein. We doen het allemaal samen!” Ondanks de vele regenbuien gingen Remco Reimerink en zijn hoveniersploeg de afgelopen weken verder met de aanleg van het binnenterrein. “Voor de planten is dit gunstig weer. Daar gaat het om.” Komend najaar is de tijd rijp om de bomen op hun plek te zetten. Al met al een schitterend binnenterrein, vindt de buurt. Met een verdubbeling van het aantal parkeerplekken, veel groen en bloeiende vaste planten. En een zone met speeltoestellen waar de jeugd, van peutertjes tot schoolkinderen, zich kan uitleven. “Als je nu de straat inrijdt denk je ‘wow!’”, vat Ria Deggerich samen.


Foto: Betty Morsinkhof

Bewoners Ravelstraat

Meer nieuws

 • Eibergsestraat

  21-6-2018

  De herinrichting van de Eibergsestraat nadert zijn voltooiing...

 • Student gezocht!

  21-6-2018

  Gemeente zoekt student voor onderzoeksopdracht communicatie...

 • Ondernemersadviseurs

  21-6-2018

  Ondernemers met vragen over groei kunnen advies vragen bij het ROZ...

Nieuws overzicht