De Veldmaat / De Els

De Veldmaat herbergt ruim 4100 mensen met een gevarieerd opleidings- en inkomensniveau. De leeftijdsopbouw ligt relatief hoog. Door de betrokkenheid bij het omliggende buitengebied is dit gebied bij de wijk ingedeeld.

Een deel van de wijk ligt ten oosten van de spoorlijn. Dit deel (het oude deel van de Veldmaat) is van oorsprong een kerkdorp. In de jaren zestig is de ruimte die de Veldmaat van Haaksbergen-dorp scheidde met woningen opgevuld. Dit deel van de wijk kent in hoofdzaak middenklasse woningen, waaronder veel twee-onder-één-kap woningen en vrijstaand woningen. Opvallend is de kleine bungalowwijk de Kroonprins, de enige bungalowwijk in Haaksbergen. Opvallend is ook de grote betrokkenheid van de bewoners bij hun wijk. Dat geldt zeker voor de oude Veldmaat. Samen met de winkeliers en de fietscrossclub DVO wordt jaarlijks het evenement “Veldmaat bruist” georganiseerd.

Een deel van de wijk De Veldmaat is het gebied De Els. De Els (de componistenbuurt) is gebouwd in de jaren zeventig en kenmerkt zich door twee-onder-één kap en geschakelde koopwoningen. Ten oosten van de Wagnerstraat zijn veel huurwoningen. De 150 rijtjes(huur)woningen hebben aan dit deel van de wijk lange tijd het karakter van een doorstroombuurt gegeven. Relatief dure koopwoningen zijn vooral te vinden in de straten ten westen van de Wagnerstraat en de bomenbuurt, gebouwd in de jaren negentig. De Els kent een redelijk grote allochtone minderheid.

De Veldmaat herbergt een groot aantal voorzieningen. Een kleine winkelvoorziening de Els, een buurtwinkelcentrum, vier basisscholen, een peuterspeelzaal, een Rooms-Katholieke kerk en een groot aantal sportverenigingen. In de wijk ligt ook het verpleegtehuis en gezondheidscentrum het Wiedenbroek.


Wijkraad:

Secretariaat wijkraad
P/a: Verdistraat 9
7482 TL Haaksbergen

Wijkcoördinator: Harm Rexwinkel
(hh.rexwinkel@haaksbergen.nl, (053) 573 45 67)


Beheer & Onderhoud:

Voor klachten of vragen over wegen, groen, straatverlichting, speelplekken, riolering, enzovoort zie: Formulier melding schade/onderhoud

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl