Asielzoekers

Gepubliceerd: 21-7-2022

De eerste asielzoekers zijn inmiddels in Haaksbergen gearriveerd. Het gaat om een moeder met drie kinderen en een alleengaande vrouw. Deze mensen krijgen een onderkomen in het voormalige schoolgebouw Dr. Ariëns aan de Adriaen Brouwerstraat 4, waar ook de Oekraïnse ontheemden verblijven. Op korte termijn komen er maximaal tien asielzoekers bij. Mannen worden ondergebracht in een gebouw aan de Adriaen Brouwerstraat 10. De mannen worden daarmee gescheiden van vrouwen en kinderen.

Vorige week lieten de Oekraïners blijken zich ongerust te maken over de komst van mannelijke asielzoekers. Het college van B&W heeft begrip voor de zorgen van de Oekraïnse vrouwen en heeft besloten een aparte locatie in te richten voor mannelijke asielzoekers. Het leegstaande pand op huisnummer 10 staat op enkele tientallen meters los van de voormalige school waar vrouwen en kinderen gehuisvest zijn. Voor de mannen zijn er afzonderlijke voorzieningen, zoals een eetgelegenheid, douches en toiletten. Net als voor de Oekraïners komt er ook voor de asielzoekers dagbesteding en is er dag en nacht toezicht en beveiliging.

Humanitaire crisis

Zoals bekend hebben de Twentse gemeenten na een oproep van de Rijksoverheid met elkaar afgesproken om gezamenlijk op korte termijn voor maximaal drie maanden 225 asielzoekers op te vangen. Haaksbergen is in de loop van volgende week klaar om 15 asielzoekers te ontvangen, waarvan er dus al vijf een onderkomen gevonden hebben. Eerder liet de gemeente de Veiligheidsregio Twente weten een voorkeur te hebben voor gezinnen, maar burgemeester en wethouders beseffen ook dat het hier gaat om een grote humanitaire crisis en dat gemeenten niet te kiezen hebben.

Structurele oplossingen

De Rijksoverheid heeft gemeenten om hulp gevraagd om het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers te ontlasten. Burgemeester Rob Welten daarover: “Net als veel andere gemeenten pakken wij deze tijdelijke opgave op. We organiseren tijdelijke crisisnoodopvang voor mensen die de meest basale behoeften nodig hebben. Het gaat om bed, bad en brood. Daarbij hebben we uiteraard oog voor de veiligheid van álle mensen. We kijken als lokale gemeenschap niet weg, maar tegelijkertijd dringen we met andere gemeenten er bij het Rijk op aan structurele oplossingen te vinden.”

Hart laten spreken

Pieter van Zwanenburg, sinds kort wethouder Samenleving, heeft gemerkt dat zich enorm veel Haaksbergenaren inzetten om de vluchtelingen en nu ook de asielzoekers zo goed mogelijk op te vangen. “Ik ben enorm dankbaar dat zij hun hart laten spreken en veel vrije tijd steken in het begeleiden van mensen die een moeilijke tijd doormaken.” De afgelopen maanden zijn buurtbewoners telkens geïnformeerd over het verblijf van Oekraïnse ontheemden in het voormalige schoolgebouw en de mogelijke komst van asielzoekers. Ook nu ontvingen zij weer bericht over de laatste stand van zaken. 

Veelgestelde vragen

Het document met vragen en antwoorden over de crisisopvang van asielzoekers in Haaksbergen wordt steeds geactualiseerd. Bekijk de veelgestelde vragen en de antwoorden.

Gemeentehuis

Meer nieuws

 • Open Bedrijvendag

  21-9-2023

  Meer dan 25 bedrijven openden hun deuren voor de Open Bedrijvendag....

 • Werkbezoek

  21-9-2023

  Dinsdagmiddag 12 september toog B&W naar bedrijventerrein Stepelo....

 • Zoutwinning

  20-9-2023

  Openbare technische briefing zoutwinning op maandag 25 september....

Nieuws overzicht