Identiteitskaart

Voor een identiteitskaart (ook voor een paspoort) moet u twee keer persoonlijk naar de Publieksbalie van het gemeentehuis komen: eenmaal voor het indienen van de aanvraag en eenmaal voor het ophalen. Maak voor het aanvragen een afspraak. Alle aanvragers, dus ook kinderen, ongeacht hun leeftijd, verschijnen in persoon ter identificatie bij het aanvragen en het afhalen. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag ophalen.

Let op!

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Reizen met een identiteitskaart

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van de landen waarnaar u kunt reizen met een identiteitskaart. Buiten deze landen heeft u altijd een paspoort nodig.

Ophalen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen

Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunnen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen zonder afspraak bij de receptie opgehaald worden.

Minderjarige kinderen

Bij het reizen naar het buitenland moeten minderjarige kinderen een eigen reisdocument hebben. Als u ervoor kiest een identiteitskaart  aan te schaffen voor uw minderjarige kind(eren) dan moet worden voldaan aan de onderstaande voorschriften:

  • Het minderjarige kind moet bij het indienen van de aanvraag en het ophalen altijd in persoon aanwezig zijn.
  • Het overleggen van een verklaring van instemming, ingevuld en ondertekend door beide ouders/verzorgers of door de ouder die alleen het gezag heeft bij kinderen van 0 tot 12 jaar.
  • Als een verklaring van instemming wordt overgelegd ook een kopie van de legitimatiebewijzen van beide ouders/verzorgers of de ouder die alleen het gezag heeft.
  • Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen zelfstandig een identiteitskaart aanvragen.

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen reisdocumenten (die nog niet officieel aan het verkeer zijn onttrokken of ongeldig gemaakt) die u in uw bezit heeft;
  • één recente goedgelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de landelijke kwaliteitseisen;

Vermissing

Bij vermissing van uw Nederlandse Identiteitskaart kunt u sinds 31 mei 2016 aangifte doen bij de afdeling Publiekszaken van uw gemeente. U hoeft dus niet meer eerst aangifte te doen van vermissing bij de politie. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een verklaring van vermissing in waarin u uitlegt op welke manier u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld kunt u een nieuw document aanvragen. Neemt u eventuele andere documenten (paspoort, rijbewijs) mee die helpen bij het vaststellen van uw identiteit.

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Alle aangiften worden streng gecontroleerd. Bij vermoeden van misbruik of het vermoeden van een valse aangifte of verklaring wordt u doorverwezen naar de politie voor nader onderzoek.

Doorlooptijd

U kunt de identiteitskaart vijf werkdagen na het indienen van de aanvraag zelf afhalen bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Spoedprocedure

Er zijn omstandigheden denkbaar dat u niet vijf werkdagen kunt wachten. U kunt dan gebruik maken van de spoedprocedure. Als u de aanvraag voor uw nieuwe identiteitskaart voor 12.30 uur indient dan kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag rond 09.00 uur al ophalen. U betaalt wel een fors extra bedrag voor deze spoedprocedure: € 50,90 naast de kosten voor het reisdocument zelf. 

Kosten

 
Identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 67,55
Identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 36,45
Spoedprocedure identiteitskaart (extra kosten) € 50,90

Prijspeil: 2 augustus 2021

Aanvragen

Aanvragen aan de publieksbalie in persoon.