Eikenprocessierups

Gepubliceerd: 12-6-2019

Net als voorgaande jaren laat de eikenprocessierups ook in 2019 van zich spreken. De brandharen van de rupsen kunnen voor vervelende gezondheidsklachten zorgen en de gemeente krijgt er dan ook steeds meer meldingen over binnen. Ook op social media hebben veel inwoners het erover. Woordvoerder Arjen Maat begrijpt de onrust over de rups, maar hoopt dat inwoners de overlast vooral melden bij de gemeente.

In het voorjaar nam de gemeente al de nodige voorzorgsmaatregelen. “We bestrijden de eikenprocessierups bijvoorbeeld al jaren preventief met een biologisch afbreekbaar bacteriepreparaat”, vertelt Maat. “Daarbij gaan alle rupsen dood door het eten van bladeren waar het middel opzit. Door uv-straling wordt het middel na ongeveer twee weken afgebroken.”

Koolmezen

Daarnaast zet de gemeente Haaksbergen een aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in bij de bestrijding ervan. “Kool- en pimpelmezen eten de rupsen”, weet Maat. “Door op veel plekken in de gemeente aan eikenbomen mezenkastjes te hangen, hopen we dat de mezen óók meehelpen in de bestrijding van de eikenprocessierups. De ervaringen op andere plekken in het land zijn wat dat betreft hoopgevend.”

Andere natuurlijke vijanden

Hoe meer biodiversiteit, hoe beter en hoe hoger de kans dat er leefruimte ontstaat voor natuurlijke vijanden van de rups, zoals sluipwespen. Maat knikt. “Daarom zaaien we diverse bermen in met bloemrijke mengsels, planten we bloembollen onder eiken en hanteren we aangepast maaibeleid in het buitengebied. Allemaal om de natuurlijke vijanden van de rups te stimuleren.”

Wegzuigen

Ondanks alle preventieve maatregelen is niet te voorkomen dat de rups toch de kop op steekt, weet ook Maat. “We zullen er ook in Haaksbergen aan moeten wennen dat de rups ieder jaar weer terugkomt. Maar áls ze er weer zijn, dan bestrijden we ze uiteraard ook. We huren daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in dat de nesten wegzuigt en de brandharen afvoert en vernietigt. We kunnen dat niet overal doen, maar speelplaatsen, de omgeving van scholen en veelgebruikte fiets- en wandelpaden hebben voorrang.”

Facebook

De woordvoerder van de gemeente begrijpt de onrust over de rups, maar hoopt dat inwoners de overlast vooral melden bij de gemeente. “We zien op social media allerlei foto’s opduiken van nesten. Of van inwoners die ze zelf wegbranden. Hoe dan ook, we snappen die onrust wel. Het ongemak door de rups is ook enorm vervelend. Maar het op Facebook zetten is niet de beste manier er iets aan te doen. Wie een nest ziet kan dat het best melden bij de gemeente”, besluit Maat.

Melding en info

Voor melding van eikenprocessierupsen kunnen inwoners bellen met de gemeente via (053) 573 45 67 of gebruik maken van het meldingenformulier op www.haaksbergen.nl/meldingen. Aanvullende informatie is te verkrijgen via de GGD Milieu- en Gezondheidslijn: 0900 - 2777777.

Particulieren

De gemeente is verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Op particuliere grond zijn inwoners of ondernemers dat zelf. Daarvoor verwijst de gemeente particulieren door naar professionele bestrijders.


Foto: Betty Morsinkhof

Eikenprocessierups

Meer nieuws

 • Bewonersavond

  26-6-2020

  Donderdagavond 9 juli: praat mee over zonnevelden in Haaksbergen....

 • Lintjes

  3-7-2020

  Koninklijke onderscheidingen eindelijk opgespeld na uitstel door coronamaatregelen....

 • Noaberpoort

  2-7-2020

  Vanaf 1 juli heeft de Noaberpoort iets andere openingstijden....

Nieuws overzicht