Windbeleid

Gepubliceerd: 1-6-2023

De gemeenteraad van Haaksbergen heeft ingestemd met twee zoekgebieden en het participatieplan om te komen tot voorwaarden voor windbeleid. Ten noorden en ten zuiden van het kerkdorp stelde de raad gisteravond twee zoekgebieden voor windenenergie vast. “We kunnen starten met een participatietraject met Buursenaren en zo met elkaar de bouwstenen voor windbeleid opstellen”, zegt wethouder Johan Niemans. Op donderdag 15 juni is de eerste bijeenkomst gepland.

Er zijn feitelijk twee belangrijke redenen voor de nadere verkenning naar windenergie. De eerste reden is dat er betaalbare en milieuvriendelijke duurzame energiebronnen nodig zijn. Niemans: “Dat doen we door het stimuleren van zon op dak en de realisatie van drie zonnevelden. Maar dat is niet genoeg om voldoende duurzame elektriciteit op te wekken. Daarom gaan we nu ook de mogelijkheden verkennen voor windbeleid.” Een andere reden is dat alle gemeenten voor 1 juli moeten aangeven (of actief bezig zijn) waar en onder welke voorwaarden windmolens kunnen worden geplaatst.

Gesprekken over voorwaarden

Bewoners kunnen zich tijdens een startbijeenkomst op 15 juni laten informeren en vanaf dit moment deelnemen aan gesprekken over de voorwaarden van het ‘hoe, wat en waar’ van windenergie nabij Buurse. “We willen bewoners ruim de gelegenheid geven om mee te denken in dit proces. Belangrijk is dat we allemaal weten waar we over praten. Daarom organiseren we op 23 juni een windsafari naar een windpark in Nieuwleusen. Een activiteit met misschien een olijke naam, maar wel een met een heel serieuze bedoeling, namelijk horen, zien en voelen wat een windmolen doet”, voegt de wethouder toe. Buursenaren krijgen een schriftelijke uitnodiging om deel te nemen aan de startbijeenkomst en de windsafari. Meer informatie en aanmelden kan via het nieuwe participatieplatform www.samenhaaksbergen.nl

Haalbaarheidsonderzoek

Het college van B&W heeft eerder dit jaar een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar de technische, ruimtelijke mogelijkheden voor grootschalige windenergie in Haaksbergen. In dat onderzoek is gekeken naar de invloed van beleid en wet- en regelgeving op de mogelijkheden voor windenergie en naar bijvoorbeeld de nabijheid van woningen, Natura 2000-gebieden, laagvliegroutes, hoogspanningskabels en ondergrondse leidingen. Conclusie was dat er ten noorden en ten zuiden van Buurse onder voorwaarden windenergie mogelijk is. Dit haalbaarheidsonderzoek is op 19 april door de gemeenteraad vastgesteld.

Meer nieuws

 • Open Bedrijvendag

  21-9-2023

  Meer dan 25 bedrijven openden hun deuren voor de Open Bedrijvendag....

 • Werkbezoek

  21-9-2023

  Dinsdagmiddag 12 september toog B&W naar bedrijventerrein Stepelo....

 • Zoutwinning

  20-9-2023

  Openbare technische briefing zoutwinning op maandag 25 september....

Nieuws overzicht