Rijbewijs

Voor een rijbewijs moet u twee keer persoonlijk naar het gemeentehuis komen: de eerste keer voor het indienen van de aanvraag en de tweede keer voor het ophalen van uw rijbewijs. Maak voor het aanvragen van uw rijbewijs een afspraak. Een rijbewijs wordt voor maximaal 10 jaar afgegeven. De kosten betaalt u bij het indienen van de aanvraag. U kunt uw rijbewijs na vijf werkdagen ophalen.

Meenemen

  • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij vernieuwing of categorie-uitbreiding: het rijbewijs dat u al in uw bezit heeft;
  • bij een verlopen rijbewijs: uw rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs;
  • in alle gevallen een recente goedgelijkende kleurenpasfoto die aan de landelijke kwaliteitseisen voldoet.

Kosten

 
Rijbewijs € 39,75
Spoedaanvraag rijbewijs € 73,85
Gezondheidsverklaring € 34,80 - € 37,80

Prijspeil 1 januari 2019

Ophalen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen

Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunnen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen zonder afspraak bij de receptie opgehaald worden.

Vermissing

Bij vermissing van uw rijbewijs kunt u sinds 31 mei 2016 aangifte doen bij de afdeling Publiekszaken van uw gemeente. U hoeft dus niet meer eerst aangifte te doen van vermissing bij de politie. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een verklaring van vermissing in waarin u uitlegt op welke manier u het rijbewijs bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Neemt u eventuele andere documenten (identiteitskaart, paspoort) mee die helpen bij het vaststellen van uw identiteit.

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Alle aangiften worden streng gecontroleerd. Bij vermoeden van misbruik of het vermoeden van een valse aangifte of verklaring wordt u doorverwezen naar de politie voor nader onderzoek.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring)

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt;
  • U een medische beperking heeft;
  • U een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus nodig heeft.

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Dit is de nieuwe benaming voor de vroegere eigen verklaring. Dit formulier kunt u kopen bij de Publieksbalie. Met de gezondheidsverklaring gaat u naar een (Arbo)-arts voor een medisch onderzoek. Een deel van de gezondheidsverklaring vult u zelf in, terwijl het andere deel door de keurende arts moet worden ingevuld. Het formulier stuurt u vervolgens naar het CBR. Aan de gezondheidsverklaring en het medisch onderzoek zijn kosten verbonden. De kosten zijn variabel. Afhankelijk van het benodigde model betaalt u een bedrag dat varieert van € 34,80 tot
€ 37,80. Als alles in orde is, krijgt u na enkele weken bericht van het CBR, vervolgens kunt u een rijbewijs gaan aanvragen. Wacht met de medische keuring niet tot het laatste moment, want deze procedure neemt enige weken in beslag.

Aanvragen

Spoedaanvraag:

Heeft u uw rijbewijs sneller nodig dan de termijn van vijf werkdagen dan kunt u kiezen voor een spoedprocedure. Als u voor 12.30 uur uw nieuwe rijbewijs aanvraagt dan kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al afhalen. Aan deze procedure zijn voor ons extra kosten (€ 34,10 naast de kosten voor het rijbewijs zelf) verbonden die wij aan u in rekening brengen.

Categorie-uitbreiding

Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een categorie-uitbreiding dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw nieuwe rijbewijs wordt dan de door u behaalde categorie toegevoegd.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl