Hoe kan ik stemmen?

Om te kunnen stemmen moet u twee zaken meenemen naar het stembureau:

  1. uw stempas
  2. uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dat betekent dat het geldig moet zijn tot 18 maart 2016 of een latere datum.

Let op: de regeling dat u een verlopen identiteitsbewijs mag gebruiken geldt alléén in het stembureau. In alle andere gevallen hebt u een geldig document nodig. Ook als het om verkiezingszaken gaat (bijvoorbeeld als u een vervangende stempas aanvraagt).

Kiezers van 70 jaar en ouder

Bent u op 17 maart 70 jaar of ouder? Dan kunt u per brief stemmen. Op dinsdag 16 februari of woensdag 17 februari ontvangt u eerst een speciale stempas: de stempluspas. Daarna (uiterlijk op 11 maart) krijgt u een briefstempakket thuis gestuurd. Daarin zit een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en uitleg over het briefstemmen. Lees hier meer informatie voor kiezers van 70 jaar en ouder (pdf | 160 kB).

Versturen of afgeven bij het afgiftepunt in het gemeentehuis

Stemt u per brief, dan kunt u kiezen of u uw stem per post verstuurd of afgeeft bij het afgiftepunt. Als u uw stem per post wil versturen, doet u de retourenvelop in een brievenbus van PostNL. Doe uw briefstem uiterlijk vrijdag 12 maart om 17.00 uur op de post. U kunt uw briefstem ook afgeven bij het afgiftepunt in het gemeentehuis. Dit kan vanaf woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 tot 17.00 uur (niet op zaterdag en zondag). Op woensdag 17 maart is het afgiftepunt open van 7.30 tot 21.00 uur.

Uitleg in eenvoudige taal

Stemmen is voor veel mensen best wel ingewikkeld. Op de website hoewerktstemmen.nl vindt u uitleg in eenvoudige taal. Ook kunt u hier oefenen met stemmen. Ook de verkiezingskrant in gewone taal (pdf | 1,6 MB) geeft veel informatie. Bijvoorbeeld over de Tweede Kamer en hoe u kunt stemmen. Een andere nuttige website is stemjijook.nl. Daar kunt u bijvoorbeeld lezen wat de verschillende partijen belangrijk vinden. En u kunt er het Debat in Duidelijke Taal terugkijken.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl