Stemmen met volmacht, kiezerspas, stempas kwijt of niet ontvangen?

U wilt iemand anders een volmacht geven om voor u te stemmen? U wilt in een andere gemeente stemmen? Bent u de stempas kwijt? Of heeft u 'm niet ontvangen? Kijk hieronder voor de mogelijkheden.

Stemmen bij volmacht: iemand anders gaat voor u stemmen

Als u niet zelf wilt stemmen, kunt u iemand anders een volmacht geven. Deze persoon (de gemachtigde) mag dan namens u stemmen. Er zijn wel een paar belangrijke regels:

  • De gemachtigde mag nooit meer dan 3 volmachtstemmen aannemen.
  • De gemachtigde moet de volmachtstem altijd tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Manieren om iemand te machtigen

Er zijn 2 manieren om iemand te machtigen:

Op de stempas
U kunt iemand machtigen door de achterkant van de stempas in te vullen. Dit is de gemakkelijkste manier en het kan zelfs nog op de dag van de stemming. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Haaksbergen woont en zelf ook in Haaksbergen gaat stemmen. De ingevulde stempas geeft u aan uw gemachtigde, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Schriftelijke volmacht
Wilt u iemand machtigen die niet in Haaksbergen woont? Of bent u tijdens de verkiezingen in het buitenland en vertrekt u al voordat u uw stempas hebt ontvangen? Dan kunt u een schriftelijke volmacht aanvragen. Dat kan met dit formulier (met uw DigiD). Uiterlijk op vrijdag 12 maart, 17.00 uur moet de aanvraag bij ons binnen zijn. Uw gemachtigde krijgt dan een volmachtbewijs thuis gestuurd. Daarmee kan hij bij de Tweede Kamerverkiezingen namens u gaan stemmen.

Stemmen met een kiezerspas: u wilt in een andere gemeente stemmen

Als u in een andere gemeente wilt stemmen, hebt u een kiezerspas nodig. Met een kiezerspas kunt u stemmen in elk stembureau in Nederland. Er zijn 2 manieren om een kiezerspas aan te vragen:

Persoonlijk
U gaat naar de publieksbalie van het gemeentehuis. Dat kan tot en met vrijdag 12 maart, 17.00 uur. Neem uw stempas en uw identiteitsbewijs mee. U krijgt uw kiezerspas meteen mee. U kunt geen kiezerspas aanvragen voor uw partner of huisgenoot. Elke kiezer moet persoonlijk langskomen.

Schriftelijk
U vraagt een kiezerspas aan met dit formulier (met uw DigiD). Wij moeten uw verzoek uiterlijk op vrijdag 12 maart, 17.00 uur hebben ontvangen. U krijgt uw kiezerspas per post thuis gestuurd.

Let op: u kunt maar 1 keer een kiezerspas aanvragen. Ontvangt u hem niet of raakt u hem kwijt, dan kunt u niet stemmen. Daarom raden wij u aan om uw kiezerspas persoonlijk aan te vragen. Dat is de veiligste manier. Want als wij de kiezerspas opsturen is er altijd een kleine kans dat hij niet of niet op tijd bij u aankomt.

Stempas kwijt of niet ontvangen?

U krijgt uw stempas uiterlijk op 3 maart toegestuurd. Hebt u er geen gekregen? Of bent u hem kwijt geraakt? Vraag dan een nieuwe aan. Dat kan mondeling of schriftelijk.

Mondeling
U gaat persoonlijk naar de publieksbalie van het gemeentehuis. Dat kan tot en met vrijdag 12 maart, 17.00 uur. Neem uw identiteitsbewijs mee. U krijgt uw nieuwe stempas meteen mee. Het identiteitsbewijs dat u aan de publieksbalie laat zien, moet nog geldig zijn op de dag van uw aanvraag. Een verlopen document is niet toegestaan.

Schriftelijk
Klik hier om een nieuwe stempas aan te vragen (met uw DigiD). Wij moeten uw verzoek uiterlijk op vrijdag 12 maart om 17.00 uur hebben ontvangen. U krijgt uw stempas per post thuis gestuurd.

Let op: Zodra er een nieuwe stempas voor u is gemaakt, is de oude stempas ongeldig. Dus als u die toch nog terugvindt, kunt u er niet meer mee stemmen.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl