Defibrillatoren

De gemeente heeft op zeven verschillende locaties defibrillatoren hangen, ook wel AED's genoemd. Dit zijn apparaten die ingezet kunnen worden bij hartfalen en zijn beschikbaar voor iedereen die getraind is om met het apparaat te werken.

Inwoners die zijn aangemeld bij hartslagnu.nl krijgen in geval van nood een telefonische melding van het incident en een pincode om de defibrillator te gebruiken. Bij een hartstilstand telt iedere seconde. Het snelle gebruik van een defibrillator kan daarom levensreddend zijn. De zeven gemeentelijke AED’s bevinden zich op de volgende plaatsen:

  • Sporthal De Bouwmeester, Bouwmeester 6, 7481 LP
  • Sporthal De Els, Trompstraat 20, 7482 VX
  • Gemeentehuis Haaksbergen, Markt 3, 7481 HS
  • Gemeentewerf Haaksbergen, Elektrostraat 3, 7483 PG
  • Gemeenschapshuis De Trefkoel Buurse, de Noor 111, Buurse
  • Gemeenschapshuis ‘t Meuken, Beckummerweg 11, Sint Isidorushoeve
  • Woonhuis, Raaweg 19, 7482 RK

Alarmeringssysteem

De kans op een succesvolle reanimatie is het grootst als er binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren. Maar een ambulance kan onmogelijk overal binnen zes minuten zijn. Om inwoners bij reanimatie in te kunnen schakelen, is het alarmeringssysteem hartslagnu.nl opgezet. Dit alarmeringssysteem is 24 uur per dag en zeven dagen per week inzetbaar. De gemeente Haaksbergen doet hierbij een oproep aan bedrijven en inwoners om hun AED te melden bij deze site, zodat het netwerk nog beter kan worden benut. Ook aan het gemeentehuis hangt een AED.

Levensbelang

Er zijn op dit moment ongeveer twintig AED’s in Haaksbergen geregistreerd via hartslagnu.nl. In heel Nederland is ongeveer twintig procent van de AED’s geregistreerd. Voor Haaksbergen zou dat betekenen dat hier zo’n honderd AED’s zouden moeten hangen, waarvan een groot deel bij bedrijven. Omdat bij een reanimatie iedere seconde telt, is het van levensbelang dat AED’s geregistreerd staan en dat ook vrijwilligers zich melden die met deze defibrillatoren kunnen omgaan.

Aanmelden

Heeft u een bedrijf met een AED of bent u in het bezit van een geldig reanimatiecertificaat? Meld u dan aan via www.hartslagnu.nl. Wilt u vrijwilliger worden en meer weten over een reanimatietraining? Kijk dan op www.reanimatieopleidingen-twente.nl.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl