Opvang

De gemeente bereidt de opvang van vluchtelingen in Haaksbergen voor. Dat doen we samen met initiatieven uit de gemeenschap.

Gemeentelijke opvang

We zijn in Haaksbergen heel gastvrij voor nieuwkomers die een veilige tijdelijke woonruimte nodig hebben. In 2022 is voor vluchtelingen uit Oekraïne een voormalig schoolgebouw aan de Adriaen Brouwerstraat ingericht. Zo konden we deze mensen, die door de oorlog van huis en haard verdreven zijn, tijdelijk een veilige plek geven. In een gebouwtje op hetzelfde terrein is een noodopvang voor asielzoekers (vooral uit Syrië) ingericht. Deze oude gebouwen zullen dit jaar plaats maken voor de nieuwbouw van basisschool Het Palet. Dat betekent dat we in Haaksbergen op zoek zijn naar een geschikte opvangplek voor onze gasten.

Wilt u meedenken?

In de gemeente Haaksbergen zijn te weinig locaties voor tijdelijke huisvesting direct beschikbaar. Als u een locatie kent die hier op korte termijn voor geschikt te maken is, is dat voor deze groepen nieuwkomers heel welkom. Kunt u helpen? Stuur uw aanbod of suggestie dan alstublieft naar opvang@haaksbergen.nl.

Gastgezinnen

Twentenaren die zelf hun huis open willen stellen voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne kunnen daarvoor contact opnemen met de regionale organisatie Noaberschap Ukraine Twente (NUTWENTE). Deze stichting bundelt het aanbod en brengt de mensen in contact met Oekraïners die onderdak nodig hebben. Noaberschap Ukraine-Twente springt in de bres en coördineert de verschillende groepen en zorgt voor host-families in Twente.

Opvanglocaties in Haaksbergen met ingang van 2023

De Rijksoverheid heeft gemeenten in 2022 de opdracht gegeven om het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers te ontlasten. De gemeente Haaksbergen draagt het liefst bij aan een structurele oplossing van deze grote humanitaire crisis. Dat betekent dat we in Haaksbergen bij voorkeur woonruimte bieden aan mensen die het recht hebben om in Nederland te verblijven (statushouders).

In de huidige woningmarkt is dat niet van de ene op de andere dag geregeld. We dragen daarom, net als alle gemeenten, bij aan de tijdelijke noodopvang, om te voorkomen dat mensen in Ter Apel buiten moeten slapen. We werken nauw samen met de 14 Twentse gemeenten om de nieuwkomers zo goed mogelijk te verdelen binnen onze regio. Het is duidelijk dat we ook in onze gemeente in 2023 en daarna nog meer nieuwkomers zullen opvangen. De beschikbare locaties in Haaksbergen zijn uitgebreid onderzocht en wij slagen er hiermee in om invulling te geven aan ons deel van deze landelijke opgave.

Opvanglocatie Bartokstraat

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl