direct naar inhoud van 4.2 Dit bestemmingsplan
Bestemmingsplan St. Isidorushoeve, uitbreidingslocatie Hoeve-oost

4.2 Dit bestemmingsplan

4.2.1 begripsbepalingen

In deze paragraaf zal het begrip, aanbouw, nader worden toegelicht om te voorkomen dat onduidelijk over de inhoud van dit begrip zou kunnen ontstaan. In de regels wordt een aanbouw omschreven als:

een gebouw dat als afzonderlijke ruimte is gebouwd aan een hoofdgebouw waarmee het in directe verbinding staat, welk gebouw onderscheiden kan worden van het hoofdgebouw en dat in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw; functionele ondergeschiktheid is niet vereist;

In sommige gevallen is het duidelijk dat er sprake is van architectonische ondergeschiktheid. In geval van een aan het hoofdgebouw aangebouwd gebouw met één bouwlaag en een plat dak (figuur 1) is hiervan sprake.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1052-0001_0007.jpg"

figuur 1

Het is echter niet altijd evident dat er sprake is van architectonische ondergeschiktheid. Wanneer een aan het hoofdgebouw aangebouwd gebouw een dakafdekking heeft die in het verlengde ligt van het hellend dak van het hoofdgebouw is dit minder vanzelfsprekend (fig. 2). Ook in dit geval geldt dat, gelet op de beperkte hoogte en de verspringende voor-, zij- en achtergevels ten opzicht van het hoofdgebouw, dat sprake is van architectonische ondergeschiktheid en dus van een aanbouw als bedoeld in dit plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1052-0001_0008.jpg"

figuur 2

4.2.2 de bestemmingen

Binnen dit bestemmingsplan komen de bestemmingen Groen, Tuin, Verkeer, Water en Wonen voor.

Groen

De bestemming groen is bestemd voor groenstroken en bijbehorende voorzieningen en bouwwerken. Gebouwen zijn niet toegestaan en de maximale bouwhoogte van bouwwerken bedraagt 2 m.

Tuin

Binnen de bestemming Tuin mogen geen gebouwen worden gebouwd. Binnen deze bestemming is onder voorwaarden wel een uitbouw, in de vorm van een erker toegestaan.

Verkeer

De gronden binnen deze bestemming zijn bedoeld voor wegen en straten met de bijbehorende voorzieningen. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Water

De gronden binnen de bestemming Water zijn bedoeld voor water en oeverstroken. Uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegestaan met een maximale bouwhoogte van 4 m.

Wonen

Binnen de bestemming Wonen zijn de volgende afzonderlijke woonmogelijkheden toegestaan:

  • a. aaneengebouwde of twee-aaneengebouwde of vrijstaande woningen
  • b. gestapelde woningen
  • c. vrijstaande of twee-aaneengebouwde woningen

In geval van a zijn zowel aaneengebouwde, twee-aaneengebouwde als vrijstaande woningen toegestaan. In geval van c zijn zowel vrijstaande als twee-aaneengebouwde woningen toegestaan.

Middels een aanduiding op de verbeelding wordt tevens de maximale goot- en bouwhoogte van de woningen aangegeven. Hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd, maar aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden gebouwd. Dit geldt echter niet voor gestapelde woningen waar slechts inpandige aanbouwen zijn toegestaan. De maximale oppervlakte van de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen gezamenlijk is in de regels bepaald.

Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de regels met betrekking tot de woonmogelijkheden:

  • a. ontheffing van het uitsluitend toestaan van gestapelde woningen ter plaatse van die aanduiding ten behoeve van het toestaan van grondgebonden woningen;
  • b. ontheffing van het uitsluitend toestaan aaneengebouwde woningen ter plaatse van die aanduiding ten behoeve van het toestaan van twee-aaneengebouwde woningen en vrijstaande woningen.

Deze ontheffingen worden slechts verleend indien dat leidt tot een betere aansluiting bij de woonvisie van de gemeente Haaksbergen of indien onderzoek uitwijst dat het woningtype waarvoor ontheffing kan worden verleend beter aansluit bij de vraagzijde van de woningmarkt. In geval van ontheffing als bedoeld onder a zal tevens ontheffing nodig zijn om bouwen buiten het bouwvlak toe te staan. De regels voorzien hierin.

Tevens kan ontheffing verleend worden ten behoeve van beperkte aanpassingen aan de maatvoering positionering ten opzichte van de perceelsgrens van woonhuizen.

4.2.3 dubbelbestemmingen

Waterstaat - Waterlopen

De dubbelbestemming Waterstaat - Waterlopen heeft betrekking op de bescherming van watergangen en hun oevers. Op deze gronden zijn uitsluitend bouwwerken toegestaan ten dienste van de dubbelbestemming. Burgemeester en wethouders kunnen wel ontheffing verlenen van deze bouwregels om bouwen conform de onderliggende bestemming(en) toe te staan, mits advies is verkregen van het waterschap.