5.2 Inspraakreacties
Dhr. G.J.L. Smit, d.d. 17 februari 2009
Korte samenvatting inspraakreactie
-
1.
A: De heer Smit ziet graag dat in het plan aan de zijde bij de Goorsestraat geen groenstrook, maar een gesloten houtsingel/houtwal met bomen wordt opgenomen. Hun vrije uitzicht dat ze gewend zijn, maakt dan plaats voor groen in plaats van bebouwing.
B: Er wordt voorgesteld om de huizen aan de Goorsestraat om te draaien zodat de achtertuin aan de Goorsestraat grenst.
C: Ten slotte hoopt de heer Smit dat er geen ontsluiting komt aan de Goorsestraat (in de vorm van een rotonde).
Reactie van de gemeente op de inspraakreactie
-
1.
A: Hier ligt een stedenbouwkundige gedachte achter. De randvoorwaarden voor het stedenbouwkundig plan zijn beschreven in het stedenbouwkundig programma van eisen (spve), vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 5 maart 2008. Onderstaande fragmenten komen uit het spve en geven antwoord op de vraag van inspreker aangaande de rand van het plan langs de Goorsestraat.
Bebouwing: situering randen
"In de omgeving van het plangebied is een aantal situaties te vinden waarin duidelijke uitspraken gedaan zijn over de situering van voorzijden dan wel achterzijden van woningen. Het komt de duidelijkheid en afleesbaarheid ten goede deze uitspraken zoveel mogelijk over te nemen. Dit betekent dat richting de Goorsestraat bij voorkeur voorzijden van woningen gesitueerd zijn. Hier toont het plan zich aan de voorbijganger op de doorgaande weg en is representativiteit een vereiste".
Groen: randen
"De randen van het plangebied zijn verschillend in hun groene kwaliteit en vragen dus elk om eigen randvoorwaarden".
"De parallelweg langs de Goorsestraat wordt gekenmerkt door openheid en zicht op de omgeving. Hier is plaatsing van een aantal boomgroepen in gras wenselijk, passend bij de achtergelegen bebouwing, en niet als doorgaande rij behorend bij de Goorsestraat".
In het ontwerp is, aansluitend op het spve, de keus gemaakt de karakteristiek van de zuidzijde van de Goorsestraat grotendeels over te nemen. Dit betekent de representatieve voorzijden van bebouwing gericht op de Goorsestraat. Beplanting heeft een andere structuur dan aan de zuid- en oostzijde van het plan, waar dichtere rijen worden geplaatst. Langs de Goorsestraat is openheid gewenst vanwege de representativiteit van de woningen en het mogelijk maken van zicht op de weg.
B: De gemeente is geen voorstander van dit voorstel, aangezien de aanblik van achtertuinen met diverse schuttingen, heggen, muurtjes en dergelijke veelal een rommeliger beeld geeft dan een straat met voortuinen en voorgevels. Het is dan ook gebruikelijk om kavels zo veel mogelijk met de achtertuinen op elkaar te laten aansluiten, hetgeen met het voorontwerp bestemmingsplan beter lukt dan met de voorgestelde suggestie van de heer Smit.
C: Hier kan de gemeente de heer Smit geruststellen, aangezien de provincie als eigenaar van de Goorsestraat geen medewerking wil verlenen aan een extra ontsluiting op de Goorsestraat ter hoogte van de nieuwe wijk.
Deze inspraakreactie geeft geen aanleiding om het voorontwerp bestemmingsplan aan te passen.