Plan: | Buitengebied, partiële herziening landgoed Eppenzolder |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0158.BP1070-0001 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.
In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.
Agrarisch met waarden - Landschap
De gronden met hoofdzakelijk agrarisch gebruik, die tevens landschappelijke waarden bezitten, zijn bestemd als “Agrarisch met waarden - Landschap”. Binnen deze bestemming dient het agrarisch gebruik mede afgestemd te worden op de aanwezige natuur- en landschapswaarden. De aanwezige waarden maken het agrarische hoofdgebruik echter niet onmogelijk. Ze zijn zelfs mede afhankelijk van de instandhouding van dit gebruik. Wel kunnen ze extra beperkingen aan het agrarisch gebruik opleggen. Bescherming van deze waarden wordt via een aantal gebruiksverboden en een aanlegvergunningenstelsel gewaarborgd.
Bos
Bij de bestemming “Bos” is het huidige situatie leidend. Deze bestemming is toegekend aan de bosgebieden/bosstroken in het plangebied. Ook enkele landschapselementen vallen binnen deze bestemming. Het beleid is gericht op het behoud van de landschappelijke en natuurlijke waarden en daarnaast op recreatief medegebruik.
Natuur
De gronden welke behoren tot het landgoed, zijn hoofdzakelijk bestemd tot "Natuur". Het beleid hierbinnen is gericht op het behoud en herstel van natuurlijke en aardkundige waarden in combinatie met recreatief medegebruik.
Water
De bestemming "Water" is opgenomen voor de waterloop de Drekkersstrang.
Wonen
De karakteristieke boerderij, de te verplaatsen voormalige bedrijfswoning en de compensatiewoning in het kader van Rood voor Rood, zijn bestemd tot "Wonen". \Per bestemmingsvlak mag ten hoogste 1 woning aanwezig zijn, tenzij anders op de verbeelding is aangegeven. Dit betekent dat binnen de karakteristieke boerderij maximaal 3 wooneenheden gerealiseerd mogen worden. De 2 overige woningen hebben een inhoud van maximaal 750 m3 en mogen 100 m2 aan bijgebouwen per woning bevatten, waarvan maximaal 75 m2 mag zijn aangebouwd.
Wonen - Landhuis
Het landhuis ("woning met allure") krijgt een specifieke bestemming "Wonen - Landhuis". Dit landhuis dient binnen het bestemmingsvlak te worden gerealiseerd en krijgt een inhoud van maximaal 1.500 m3.