direct naar inhoud van 3.1 Beleid
Bestemmingsplan St. Isidorushoeve, uitbreidingslocatie Hoeve-oost

3.1 Beleid

provinciaal beleid

Streekplan Overijssel 2000+

Op de functiekaart van het streekplan Overijssel 2000+ ligt het plangebied op de grens van de functie 'kleine kern' en 'Zone II landbouw en cultuurlandschap'. De hoofdkoers van de zone II landbouw en cultuurlandschap betreft ontwikkeling van de landbouw met behoud en ontwikkeling van landschap, cultureel erfgoed en recreatie.

De ontwikkelingsmogelijkheden van een kern worden beïnvloed door de ruimtelijke structuur van de kern zelf en door de ruimtelijke structuur van het omliggende gebied. Bij de ruimtelijke structuur van de kern gaat het om de gunstige situering van nieuwe woongebieden ten opzichte van de huidige woongebieden, bedrijventerreinen, centrumvoorzieningen en de wegenstructuur van de kern. Nieuwe woon- en werkgebieden dienen landschappelijk goed ingepast te worden door middel van een goede stedenbouwkundige en landschappelijke vormgeving van de overgang tussen stad en land. Kleine kernen hebben volgens het streekplan uitsluitend een lokale huisvestingsfunctie. Via een zorgvuldig beleid zal in eerste instantie de bestaande woningvoorraad benut dienen te worden. De uitbreidingsmogelijkheden dienen vooral bedoeld te zijn voor de specifieke doelgroepen starters en ouderen.

conclusie

Het plangebied ligt op de grens van de functie 'landbouw' en de functie 'kleine kern'. Nabij het plangebied is één agrarisch bedrijf aanwezig; aan de Boonkweg 21. Om woningbouw op het plangebied mogelijk te maken wordt de milieuvergunning van dit agrarisch bedrijf ingetrokken. Daardoor kan er voor het plangebied niet meer echt gesproken worden van een landbouwfunctie. Daarom wordt voor het plangebied aangesloten bij het beleid voor de functie 'kleine kern'. Het plangebied ligt gunstig ten opzichte van de aanwezige voorzieningen in de kern. Door middel van de stedenbouwkundige randvoorwaarde wordt een landschappelijke inpassing van de woningen in het plangebied gewaarborgd. De woningen worden voornamelijk gebouwd voor starters en ouderen. Woningbouw op deze locatie past binnen het provinciaal beleid, mits deze landschappelijk wordt ingepast.

gemeentelijk Beleid

structuurplan Haaksbergen 2015

Het structuurplan Haaksbergen 2015 is in juli 2006 door de gemeenteraad van Haaksbergen vastgesteld. In het structuurplan worden verschillende, op elkaar afgestemde aspecten, voor de komende 10 jaar uitgewerkt. Het structuurplan heeft tot doel om op de langere termijn richting te geven aan de ruimtelijke ontwikkeling van het stedelijk gebied van de gemeente Haaksbergen. Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen worden getoetst aan het structuurplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1052-0001_0006.jpg"

uitsnede kaart structuurplan Haaksbergen

Voor kwantitatieve behoefte aan uitbreiding voor woningbouw is de Woonvisie 2007+ het uitgangspunt. Dit is nader aangevuld met het uitgangspunt dat 50% van de woningbouwopgave gerealiseerd zal worden in inbreidingslocaties en 50% in uitbreidingslocaties.

De woonbebouwing in St. Isidorushoeve vraagt een kleinschalige uitbreiding. Hiervoor wordt ruimte geboden aan de oostzijde van het dorp, zie de afbeelding hiernaast. Deze locatie ligt gunstig ten opzichte van de in het dorp aanwezige voorzieningen. De nieuwe bebouwing moet zorgvuldig ingepast worden binnen de bestaande dorpsbebouwing en het landschap. Aandachtspunt in het dorp is de doorsnijding door de N347 (Goorsestraat). De oversteekbaarheid en verkeersveiligheid kan hier in het geding komen.

Woonvisie 2007+

De woningvraag is de laatste jaren sterk veranderd als gevolg van het toenemende aantal oudere huishoudens, de wens om te kopen, de wens tot meer keuzemogelijkheden, de roep om kwaliteit, veiligheid, ruimte in en om de woning, etc.. Deze tendensen zullen ook de komende jaren blijven spelen. Om goed op die ontwikkelingen te kunnen inspelen, heeft de gemeente de Woonvisie 2007+ vastgesteld. In de woonvisie zijn de volgende ambities beschreven die de gemeente wil nastreven:

  • de gemeente Haaksbergen wil de keuzevrijheid voor de inwoners vergroten;
  • de gemeente Haaksbergen wil gemêleerde woonwijken realiseren;
  • de gemeente Haaksbergen gaat uit van volledige extramuralisering: burgers kunnen wonen in de zelf gekozen woning met zorg en dienstverlening die je nodig hebt;
  • de gemeente Haaksbergen wil de leefbaarheid vergroten, onder meer door te bouwen voor de eigen behoefte met een zekere prioriteit voor jongeren;
  • de gemeente wil samen met haar partners blijven inspelen op veranderingen.

welstandsnota

In de welstandsnota heeft de gemeente het ambitieniveau vastgesteld dat voor gebieden in de gemeente geldt c.q. in de toekomst gehanteerd wordt. Dit ambitieniveau dient als toetsingskader voor de beoordeling van de welstandscommissie. Het plangebied is in de welstandsnota aangewezen als een ontwikkelingslocatie. Hiervoor moet een beeldkwaliteitplan worden opgesteld. In het beeldkwaliteitplan wordt de uitstraling en inrichting van de nieuwe ontwikkeling in het plangebied beschreven. In de welstandsnota zijn de verschillende kenmerken van St. Isidorushoeve beschreven.

Nota speelvoorzieningen 'Haaksbergen speelt op veilig'

In de Nota speelvoorzieningen 'Haaksbergen speelt op veilig' (vastgesteld in april 2000) is een aantal richtlijnen vastgesteld met betrekking tot speelvoorzieningen. Op basis van het afstandscriterium gaat de voorkeur uit naar een speelvoorziening voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Hiervoor geldt een oppervlaktenorm van 50 tot 100 m2. Het centrale groengebied in de wijk biedt ruimte hiervoor.

conclusie

Het plangebied is in de structuurvisie en de welstandsnota al aangewezen als uitbreidingslocatie. Door verschillende soorten woningen te bouwen ontstaat er een divers aanbod op de woningmarkt, echter de nadruk moet liggen op woningen voor starters en ouderen. Voordat een bestemmingsplan voor deze locatie wordt vastgesteld is een beeldkwaliteitplan opgesteld waar het bestemmingsplan aan wordt getoetst. Woningbouw op deze locatie past binnen het gemeentelijk beleid.